Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Stanje i perspektiva razvoja ekološke poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj

Ana Crnčan orcid id orcid.org/0000-0002-9320-8550 ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, Osijek
Tihana Sudarić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, Osijek
Jelena Kristić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, Osijek
Matea Rukavina ; Studentica preddiplomskog studija „Poljoprivreda“, smjer Agroekonomika, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 135 Kb

str. 25-31

preuzimanja: 223

citiraj


Sažetak

Svrha ekološke poljoprivrede je proizvodnja hrane sa svrhom zaštite zdravlja ljudi, prirode i okoliša te krajnjeg korisnika. Cilj rada je analiza okruženja i važnijih karakteristika ekološke proizvodnje radi identifikacije strateških čimbenika koji mogu utjecati na budućnost iste. Udio površina pod ekološkom proizvodnjom u odnosu na ukupno korištene poljoprivredne površine u razdoblju od 2007. do 2021. godine povećao se za 7,63 postotna boda. Ekološka proizvodnja te mogućnost stvaranja ekoloških proizvoda veće dodatne vrijednosti koji se temelji na znanju i vještinama proizvođača mogu rezultirati inovativnim proizvodima s ciljem postizanja održive proizvodnje i ostvarenja konkurentske prednosti ekoloških proizvođača.

Ključne riječi

ekološka proizvodnja, analiza okruženja, konkurentska prednost

Hrčak ID:

295626

URI

https://hrcak.srce.hr/295626

Datum izdavanja:

13.1.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 861 *