Agroeconomia Croatica, Vol. 12 No. 2, 2022.
Prethodno priopćenje
Stanje i perspektiva razvoja ekološke poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj
Ana Crnčan
orcid.org/0000-0002-9320-8550
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, Osijek
Tihana Sudarić
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, Osijek
Jelena Kristić
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, Osijek
Matea Rukavina
; Studentica preddiplomskog studija „Poljoprivreda“, smjer Agroekonomika, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, Osijek
Sažetak
Svrha ekološke poljoprivrede je proizvodnja hrane sa svrhom zaštite zdravlja ljudi, prirode i okoliša te krajnjeg korisnika. Cilj rada je analiza okruženja i važnijih karakteristika ekološke proizvodnje radi identifikacije strateških čimbenika koji mogu utjecati na budućnost iste. Udio površina pod ekološkom proizvodnjom u odnosu na ukupno korištene poljoprivredne površine u razdoblju od 2007. do 2021. godine povećao se za 7,63 postotna boda. Ekološka proizvodnja te mogućnost stvaranja ekoloških proizvoda veće dodatne vrijednosti koji se temelji na znanju i vještinama proizvođača mogu rezultirati inovativnim proizvodima s ciljem postizanja održive proizvodnje i ostvarenja konkurentske prednosti ekoloških proizvođača.
Ključne riječi
ekološka proizvodnja, analiza okruženja, konkurentska prednost
Hrčak ID:
295626
URI
Datum izdavanja:
13.1.2023.
Posjeta: 861 *