Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Navike studentske populacije pri konzumaciji kave

Sanja Stanić orcid id orcid.org/0000-0003-0569-4841 ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, Odsjek za sociologiju, Poljička cesta 35, 21000 Split
Petar Šušić ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, Odsjek za sociologiju, Poljička cesta 35, 21000 Split


Puni tekst: hrvatski pdf 166 Kb

str. 52-60

preuzimanja: 287

citiraj


Sažetak

U ovom radu istražene su navike i aktivnosti tijekom konzumiranja kave. Istraživanje je provedeno u Splitu. Ciljana skupina je studentska populacija (N=240). U istraživanju je primijenjena metoda ankete. Istraživačka pitanja su se odnosila na navike i proces konzumiranja kave te aktivnosti koje osoba poduzima na individualnoj i na razini društvene interakcije. Ispitane su prostorne i tehnološke vrijednosti kojima se ispitanici rukovode kod odabira kafića.
Rezultati pokazuju kako studenti najčešće konzumiraju dvije kave na dan. Preferirana je kava s mlijekom. Većini ispitanika brand kave nije važan. Interijer kafića utječe na odabir mjesta za konzumiranje kave. Rezultati su potvrdili kako je konzumacija kave u kafiću društveni događaj. Velika većina konzumira kavu u društvu drugih, uz razgovor. Blizu polovine ispitanika uz kavu provede i duže od sat vremena. Uz kavu se ispitanici informiraju putem elektroničkih medija i prate društvene mreže. Korištenje pametnog telefona u tijeku komunikacije s drugima uz kavu nije prisutno u velikoj mjeri.

Ključne riječi

Split, kava, studenti, komunikacija, socijalnost, tehnologija

Hrčak ID:

295629

URI

https://hrcak.srce.hr/295629

Datum izdavanja:

13.1.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 509 *