Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Zbirka školske opreme i predmeta Hrvatskoga školskog muzeja

Sanja Nekić ; Hrvatski školski muzej, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 383 Kb

str. 83-91

preuzimanja: 129

citiraj


Sažetak

Nastanak današnje Zbirke školske opreme i predmeta vezan je uz osnivanje Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora 1871., strukovne organizacije učitelja i učiteljica koja je od osnutka radila i na prikupljanju građe za budući Hrvatski školski muzej. Kada je 1901. otvoren prvi stalni postav Muzeja, tadašnja Zbirka nastavnih sredstava i školske opreme imala je 4935 predmeta.
Poslije je Zbirka postala dio velike Zbirke nastavnih sredstava i školske opreme, radova učenika i nastavnika, likovnih radova, a od 2011. postaje samostalna Zbirka školske opreme i predmeta, koja čuva brojne vrste predmeta od raznolikoga materijala i raznih dimenzija. Uglavnom je riječ o školskom pokućstvu (klupe, stolice, katedre, ormari), školskim zvonima, zastavama, školskim torbama, pečatnjacima starih škola, prosvjetnih i pedagoških udruga, školskim odličjima i medaljama, odorama, značkama, osobnim predmetima učitelja i drugim predmetima koji svjedoče o školskom životu.
Građa se konstantno prikuplja donacijama ili otkupima od proizvođača školske opreme, škola i prosvjetnih, pedagoških i kulturnih ustanova i društava te pojedinaca. Trenutačno se u Zbirci čuva preko 3000 predmeta koji datiraju od kraja 18. stoljeća do današnjih dana, a Zbirka se i dalje popunjava relevantnim povijesnim i suvremenim predmetima važnim za proučavanje i razvoj školstva prije svega na području Republike Hrvatske.

Ključne riječi

Hrvatski školski muzej (Zagreb); Zbirka školske opreme i predmeta; školska oprema; muzejske zbirke

Hrčak ID:

296302

URI

https://hrcak.srce.hr/296302

Datum izdavanja:

15.6.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 245 *