Sjemenarstvo, Vol. 33 No. 1-2, 2022.
Stručni rad
https://doi.org/10.33128/s1.33.1-2.4
Utjecaj temperature na klijavost sjemena zrnatih mahunarki
Iva Rojnica
orcid.org/0000-0001-6095-009X
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Dijana Horvat
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Josip Haramija
; Hrvatsko agronomsko društvo, Zagreb, Hrvatska
Monika Križ
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Sažetak
Kvaliteta sjemena od presudnog je značaja za poljoprivrednu proizvodnju. Osnovni pokazatelji kvalitete sjemena su vlaga, masa 1000 sjemenki, čistoća, energija klijanja, klijavost i zdravstveno stanje. Energija klijanja i klijavost sjemena ispituju se prema točno propisanoj metodici ovisno o biljnoj vrsti. Za svaku biljnu vrstu propisana je podloga za naklijavanje, temperatura u procesu klijanja, broj dana potrebnih za očitavanje energije i klijavosti sjemena., te predtretman ako se radi o sjemenu koje ima izraženo svojstvo dormantnosti. Temperature ispitivanja klijavosti prilagođene su optimalnim temperaturama u vrijeme sjetve određene biljne vrste, no posljednjih godina zbog klimatskih prilika često se dogodi da su temperature u vrijeme sjetve zrnatih mahunarki osjetno niže u odnosu na višegodišnji prosjek. Cilj istraživanja je utvrditi utjecaj različitih temperatura na energiju klijanja i klijavost sjemena zrnatih mahunarki. Ispitivanje energije klijanja i klijavosti sjemena graška (Pisum sativum L.), stočnog graška jarog i ozimog (Pisum arvense L.), graha zrnaša visokog i niskog (Phaseolus vulgaris L.), graha mahunara visokog i niskog (Phaseolus vulgaris L.), boba (Vicia faba L.) i soje (Glycine max L.) provedeno je standardnom metodom u pijesku na tri temperature 15 °C, 20 °C i 25 °C. Propisana temperatura ispitivanja klijavosti kod svih vrsta je 25 °C, osim kod boba i graška 20 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da je klijavost sjemena na temperaturi od 15 °C niska kod svih ispitivanih vrsta, osim kod boba i ozimog stočnog graška, dok je energija klijanja sjemena graha zrnaša, graha mahunara i soje 0 %. Temperatura od 20 °C negativno je utjecala na energiju klijanja i klijavost sjemena graha zrnaša, graha mahunara i jarog stočnog graška, dok je kod boba, ozimog stočnog graška i soje utjecaj temperature bio pozitivan na oba pokazatelja kvalitete sjemena. Sjeme graška, jarog stočnog graška, graha zrnaša i graha mahunara imalo je najvišu energiju klijanja i klijavost na temperaturi od 25 °C. Niske temperature u vrijeme nicanja mogu izazvati značajne štete na usjevima zrnatih mahunarki jer je kod većine vrsta energija klijanja 0 %, a klijavost sjemena vrlo niska.
Ključne riječi
klijavost; zrnate mahunarke; temperatura
Hrčak ID:
296754
URI
Datum izdavanja:
30.3.2023.
Posjeta: 1.154 *