Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Sigurnost i kvaliteta hrane, zalog zdravlja

Marijan Katalenić ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski PDF 142 Kb

str. 12-12

preuzimanja: 39

citiraj


Sažetak

Zdravstveno ispravnom hranom smatra se hrana prihvatljiva za konzumaciju i bez štetnih tvari u količinama koje bi akutno ili kronično mogle ugroziti ljudsko zdravlje. To bi značilo da hrana koja ne sadrži opasnosti ili sadrži dopuštene opasnosti u minimalnim količinama ne predstavlja rizik za potrošača. S toksikološkog stanovišta ispravno, ali do sada nije napravljen model procjene rizika za unos malih količina štetnih tvari. Jasnije, opasnost se povezuje s rizikom s obzirom na patogenost ili toksičnost neživog ili živog uzročnika i prisutnost u hrani u dovoljnoj količini da utječe na zdravlje. Veća ili manja ekspozicija potrošača samo pojedinim opasnostima često je povezana s prehrambenim navikama koje mogu povećati ali i smanjiti rizik. U suvremenom „društvu rizika“ nove se opasnosti strukturno proizvode u svakodnevnici tehnološkog okruženja, a pojedine opasnosti dobivaju sve veće značenje („emerging risks“). Pretpostavlja se da je „društvo rizika“ u stanju razviti dovoljne, potrebne i djelotvorne mjere za nadzor opasnosti i smanjenje rizika.

Ključne riječi

sigurnost hrane,kvaliteta hrane,potrošači

Hrčak ID:

298333

URI

https://hrcak.srce.hr/298333

Datum izdavanja:

7.10.2014.

Posjeta: 86 *