Stručni rad
Trend kvalitete prehrane u ženskom đačkom domu u gradu Splitu
Ivana Gjeldum
; Klinički bolnički centar Split
Katja Ćurin
; Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko- dalmatinske županije
Zlatka Knezović
; Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko- dalmatinske županije
Sažetak
U radu je postavljen cilj da se utvrdi trend kvalitete prehrane u ženskom đačkom domu u gradu Splitu. Ispitivanje je obavljeno u razdoblju od 1998.godine do 2013. godine. Izvršene su kemijske analize ukupne energetske vrijednosti obroka, bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Izračunat je omjer bjelančevina, masti i ugljikohidrata u ukupnoj dnevnoj energetskoj vrijednosti. Također je određen udio kruha u ukupnoj energetskoj vrijednosti dnevnih obroka. Namirnice korištene u dnevnim obrocina raspoređene su u osnovne prehrambene grupe. Uspoređena je učestalost korištenja namirnica iz pojedinih grupa prema godinama koje su obuhvaćene ovim istraživanjem.
Ključne riječi
kvaliteta prehrane,prehrambeni standardi,đački domovi,edukacija o prehrani
Hrčak ID:
298360
URI
Datum izdavanja:
7.1.2015.
Posjeta: 281 *