Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.46.3.12

Potencijal biljnih ekstrakata vlasca, medvjeđeg luka

Saud Hamidović orcid id orcid.org/0000-0001-5746-5114 ; Faculty of Agricultural and Food Sciences, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Emina Čakić ; Faculty of Agricultural and Food Sciences, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Fejzo Bašić orcid id orcid.org/0000-0002-3461-8509 ; Faculty of Agricultural and Food Sciences, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Monika Stojanova orcid id orcid.org/0000-0002-6525-7099 ; Open Science, Association for Scientific Research, Educational and Cultural Activities, Ohrid, North Macedonia
Blažo Lalević orcid id orcid.org/0000-0003-0285-1645 ; Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Zemun, Serbia


Puni tekst: engleski pdf 125 Kb

str. 110-115

preuzimanja: 234

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Kvarenje hrane je pojava povezana sa prisustvom mikroorganizama u poljoprivrednim proizvodima. Zbog sposobnosti nekih mikroorganizama da koloniziraju biljni materijal, predložena je upotreba agrokemikalija za suzbijanje rasta bakterija. Međutim, prekomjerna uporaba agrokemikalija ima štetan utjecaj na kvalitetu okoliša. Stoga je cilj ovog istraživanja bio procijeniti potencijal vodenih ekstrakata češnjaka (Allium sativum L.), medvjeđeg luka (Allium ursinum L.) i vlasca (Allium schoenoprasum L.) u suzbijanju rasta Enterococcus faecalis i Escherichia coli. Antimikrobna aktivnost ovih biljnih ekstrakata određena je disk difuzijskom metodom. Mueller-Hinton agar inokuliran je bakterijskim inokulantom; šest diskova filter papira, impregniranih sa 15 μl vodenog ekstrakta (1, 2 i 4%), postavljeno je na svaku površinu agara. Petrijeve zdjelice inkubirane su na 37 °C u trajanju od 24 h. Promjer zone inhibicije izmjeren je i izražen u milimetrima (mm). Svi vodeni ekstrakti pokazali su inhibitorni učinak na rast E. coli i E. faecalis Vodeni ekstrakt medvjeđeg luka u koncentraciji od 4% značajno je suzbio rast bakterija u usporedbi sa drugim tretmanima. Ovo istraživanje potvrđuje potencijal ekstrakta medvjeđeg luka u suzbijanju potencijalnih patogena.

Ključne riječi

antimikrobna aktivnost; vlasac; češnjak; zona inhibicije; medvjeđi luk

Hrčak ID:

300538

URI

https://hrcak.srce.hr/300538

Datum izdavanja:

21.4.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 807 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.