Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/24.2.3764

Uvođenje autohtonih ekotipova češnjaka in vitro pod utjecajem regulatora rasta i svjetlost

Monika TKALEC KOJIĆ orcid id orcid.org/0000-0002-6382-2947 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Sunčica KUJUNDŽIĆ orcid id orcid.org/0000-0001-9798-375X ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Nada PARAĐIKOVIĆ orcid id orcid.org/0000-0002-4200-3707 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Dejan BOŠNJAK ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Tomislav VINKOVIĆ orcid id orcid.org/0000-0001-7769-132X ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Boris RAVNJAK ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Miro STOŠIĆ ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Svjetlana ZELJKOVIĆ orcid id orcid.org/0000-0002-1948-6907 ; Faculty of Agriculture, University of Banja Luka, Bulevar vojvode P. Bojovića 1a, 78000 Banja Luka, Bosnia and Herzegovina
Toni KUJUNDŽIĆ ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 749 Kb

str. 491-497

preuzimanja: 68

citiraj


Sažetak

Češnjak je dragocjena kultura koja se koristi osim za ljudsku prehranu, i u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Autohtone sorte imaju specifična korisna svojstva koja bi mogla biti trajno izgubljena uzgojem novih kultivara. Cilj ovog istraživanja bio je uspostaviti in vitro protokol za uzgoj dvije autohtone sorte češnjaka pod utjecajem regulatora rasta i svjetla. U in vitro kulturu uvedene su autohtone sorte češnjaka Slavonski ozimi (Hrvatska) i Vincek (Slovenija) na dvije različite varijante hranjive podloge (1 i 1,5 mg/L BAP-a) te su uzgajane pod dvije varijante osvjetljenja (FLUO i LED). Rezultati su pokazali da nije bilo značajnog utjecaja vrste svjetla, ali je koncentracija regulatora rasta značajno utjecala na in vitro razvoj mikroizdanaka češnjaka obje ispitivane sorte. Eksplantati češnjaka Vincek postigli su bolje rezultate na tretmanu hranjive podloge s dodatkom 1,5 mg/L BAP-a i LED svjetla, dok se za Slavonski ozimi češnjak pokazao najbolji tretman FLUO svjetlo i 1,5 mg/L BAP-a.

Ključne riječi

6-benzil aminopurin (BAP); Allium sativum; LED svjetla; Slavonski ozimi; Vincek

Hrčak ID:

305128

URI

https://hrcak.srce.hr/305128

Datum izdavanja:

30.6.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 193 *