Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.17818/EMIP/2022/2.6

OTPORNOST LANACA OPSKRBE HRANOM – PRISTUP DINAMIČKE SPOSOBNOSTI

Zsófia Jámbor ; Corvinus sveučilište u Budimpešti, Mađarska
Judit Nagy orcid id orcid.org/0000-0001-8275-1550 ; Corvinus sveučilište u Budimpešti, Mađarska


Puni tekst: engleski pdf 415 Kb

str. 473-486

preuzimanja: 444

citiraj


Sažetak

Posljednjih godina ima mnogo primjera izlaganja povećanom riziku u opskrbnim lancima. Pandemija COVIDA-19 bila je velik izazov u posljednje dvije godine, a rat u Ukrajini trenutno stvara nesigurnost u području prehrambene industrije. U ovom istraživanju identificiraju se i istražuju rizici kojima su izloženi lanci opskrbe hranom. Osim klasifikacije rizika, ispitali smo dinamičke sposobnosti koje poduzeća trebaju imati kad posluju u downstream procesima opskrbnih lanaca kako bi se umanjili rizici. U istraživanju koristi se kvalitativna metodologija, a istražuje se niz traženih korporativnih sposobnosti na temelju intervjua s proizvođačima kao središnjim poduzećima u lancu opskrbe hranom. Postavljena je hipoteza da će sposobnost osjećanja i fleksibilnost te komunikacijske i koordinacijske vještine biti ključne u borbi s izazovima. Rezultati istraživanja pokazali su da sigurnost poslovanja opskrbnih lanaca ne ovisi samo o sposobnostima opskrbnog lanca.

Ključne riječi

otpornost opskrbnog lanca; rizik opskrbnog lanca; dinamička sposobnost; prehrambena industrija

Hrčak ID:

287322

URI

https://hrcak.srce.hr/287322

Datum izdavanja:

16.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.414 *