Skip to the main content

Professional paper

VAŽNOST PROCJENE NUTRITIVNOG STATUSA BOLESNIKA S KOLOREKTALNIM KARCINOMOM

Irena Martinis orcid id orcid.org/0000-0002-2896-1618 ; Dubrava University Hospital, Avenija Gojka Šuška 6, 10000 Zagreb, Croatia
Jelena Pugelnik ; Dubrava University Hospital, Avenija Gojka Šuška 6, 10000 Zagreb, Croatia
Mirna Šporčić orcid id orcid.org/0000-0002-3347-9711 ; Dubrava University Hospital, Avenija Gojka Šuška 6, 10000 Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 293 Kb

versions

page 33-41

downloads: 262

cite


Abstract

Kolorektalni karcinom (engl. Colorectal Cancer, CRC) je treći najčešći maligni tumor na svijetu. Procjenjuje se da 10-20 % pacijenata oboljelih od karcinoma umire zbog posljedica pothranjenosti, a ne zbog samog karcinoma. Nutritivni status bolesnika znatno utječe na ishod liječenja bolesnika s CRC-om, bez obzira na to je li riječ o pothranjenosti, gubitku potporne mišićne mase, normalnoj ili prekomjernoj tjelesnoj masi. Problemi s prehranom trebaju se uzeti u obzir i rješavati od vremena postavljanja dijagnoze, kirurškog liječenja te paralelno s antineoplastičnim liječenjem (kemoterapija, imunoterapija i endokrina terapija) i radioterapijom. Pri tom je važno imati multidisciplinarni tim jer postupci uključuju procjenu statusa validiranim probirnim upitnicima na malnutriciju NRS 2002 (engl. Nutritional Risk Screening 2002) i sarkopeniju SARC-F (engl. Strength, assistance with walking, rising from a chair, climbing stairs and falls), mjerenje mišićne snage i funkcije dinamometrijom šake, analizu sastava tijela bioelektričnom impedancijom, procjenu prehrambenih navika i unosa hrane te savjetovanje o prehrani. Studije daju ohrabrujuće rezultate u primjeni fitonutrijenata zelenog čaja, ekstrakta kvercetina, omega-3 masnih kiselina, probiotika, prebiotika, prehrambenih vlakana i orašastih plodova zahvaljujući njihovim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Osnovni princip periopeartivne dijetoterapije je adekvatnim namirnicama smanjiti ili spriječiti pojavu nutritivnih deficita i komplikacija koje se povećavaju promjenom nutritivnog statusa, dok u poslijeoperacijskoj i terapijskoj fazi liječenja pozitivno utjecati na bolesnikov oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima.

Keywords

kolorektalni karcinom; nutritivni status; nutritivna potpora; perioperativna dijetoterapija

Hrčak ID:

306284

URI

https://hrcak.srce.hr/306284

Publication date:

19.7.2023.

Visits: 426 *