Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.33128/ag.85.1-2.4

Sjemenarstvo povrća u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2018.-2022. godine

Goran Jukić ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo, Usorska 19, Brijest, Hrvatska
Ivan Varnica orcid id orcid.org/0000-0001-8507-345X ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo, Usorska 19, Brijest, Hrvatska
Krešimir Šunjić ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo, Usorska 19, Brijest, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 645 Kb

str. 49-58

preuzimanja: 303

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

U Republici Hrvatskoj provodi se priznavanje novih sorti povrća na osnovi dvogodišnjeg DUS ispitivanja, a za cikoriju i gospodarske vrijednosti. Kod čuvanih sorti povrća postupak priznavanja je pojednostavljen priznavanjem neslužbenog ispitivanja i podatcima o stečenom znanju. Nakon priznavanja sorta se upisuje na Sortnu listu nakon čega kreće nadzor sjemenske proizvodnje. Proizvodnja sjemena povrća u Republic Hrvatskoj u prosjeku 2018. - 2022. godine odvija se na 56,78 ha. Nakon proizvodnje sjemena kreće se u postupak izdavanja certifikata. U prosjeku 2017/2018. - 2021/2022. godine certificirano je 513.478,30 kg sjemena povrća. Certifikat o sjemenu iznimno je bitan jer jamči poljoprivrednom proizvođaču željenu sortnost i kakvoću sjemena.

Ključne riječi

priznavanje sorti; proizvodnja sjemena i izdavanje certifikata

Hrčak ID:

308697

URI

https://hrcak.srce.hr/308697

Datum izdavanja:

14.9.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 975 *




AGRONOMSKI GLASNIK 1-2/2023 Stručni članak

ISSN 0002- 1954 Professional paper

SJEMENARSTVO POVRĆA U REPUBLICI HRVATSKOJ U RAZDOBLJU 2018.-2022. GODINE

VEGETABLE SEEDS IN THE REPUBLIC OF CROATIA IN THE PERIOD 2018-2022

G. Jukić, I. Varnica, K. Šunjić

ABSTRACT

In the Republic of Croatia, recognition of new vegetable varieties is carried out on the basis of two-year DUS tests, and VCU tests for chicory. In the case of preserved vegetable varieties, the recognition procedure is simplified by recognizing unofficial testing and data on acquired knowledge. After recognition, the variety is entered in the Variety List, after which the seed inspection begins. Production of vegetable seeds in the Republic of Croatia in 2018 - 2022 is 56.78 ha on average. After the production of seeds, the procedure for issuing certificates begins. On average in 2017/2018 - 2021/2022 513 ,478.30 kg of vegetable seeds were certified. The seed certificate is extremely important because it guarantees the agricultural producer the desired variety and quality of the seed.

Key words: recognition of varieties, seed production and issuing of certificates.

PRIZNAVANJE SORTI POVRĆA

Postupak priznavanja provodi se prema Zakonu o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (NN 110/21), Pravilniku o priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (NN 99/08, 100/09, 109/10 i 77/13) i Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (NN 57/18). Sorta poljoprivrednog bilja priznaje se ako ima DUS, odgovarajuću gospodarsku vrijednost (VCU) i ako je ime sorte u skladu sa Zakonom. Iznimno ispitivanje gospodarske vrijednosti ne provodi se za sorte povrća, osim kod sorti industrijske cikorije. U svrhu priznavanja sorti povrća priznaju se rezultati DUS ispitivanja (različita, ujednačena i postojana) koje je provelo nacionalno ovlašteno tijelo u državama članicama Europske unije i ovlaštena tijela zemalja kojima je Europska komisija priznala istovjetnost za DUS ispitivanja. Nakon uspješno završene procedure priznavanja sorta se upisuje na sortnu listu prema Pravilniku o upisu sorti u Sortnu listu (NN 45/08, 84/08, 77/13, 136/15, 57/17 i 70/18) i Pravilniku o izmjenama Pravilnika o upisu sorti u Sortnu listu (NN 75/19).

Na Sortnoj listi Republike Hrvatske u grupi povrća nalazi se 21 biljna vrsta s ukupno 63 sorti povrća, od čega je 37 domaćih sorti (28 čuvanih sorti i 9 sorti koje imaju DUS) koje održava pet održivača. Prema navedenom 58,73 % sorti povrća na sortnoj listi su domaće sorte (Tablica 1.). Kod čuvanih sorti povrća na Sortnoj listi Republike Hrvatske upisano je 12 biljnih vrsta s ukupno 28 različitih sorti koje održava 16 različitih održivača.

Tablica 1. Sorte povrća na Sortnoj listi Republike Hrvatske

Table 1 Varieties of vegetables on the Variety List of the Republic of Croatia

Biljna vrsta Broj sorti na SLRH HR - Čuvane sorte HR – sorte (DUS)
Cvjetača2-
Češnjak66-
Dinja1--
Grah11-
Hren11-
Kelj2--
Krastavac1--
Kukuruz kokičar3-3
Kukuruz šećerac6-3
Kupus bijeli64-
Lubenica11-
Luk55-
Matovilac1--
Paprika1143
Paštrnjak11-
Patliđan2--
Peršin11-
Postrna repa11-
Rajčica62-
Salata21-
Tikva3--
Ukupno: 63 28 9

NADZOR SJEMENSKE PROIZVODNJE

Prema Zakonu o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (NN 110/21), Pravilniku o stavljanju na tržište sjemena povrća (NN 115/22) i Pravilniku o stavljanju na tržište sjemena čuvanih sorti (NN 43/13 i NN 40/14) sjemenski usjev u tijeku vegetacije podliježe obaveznim stručnim nadzorom koje provodi HAPIH - Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo. Iznimno nadzor se ne provodi za proizvodnju sjemena povrća kategorije standard i proizvodnju sjemena sorti koje se nalaze na drugim sortnim listama (tzv. Nacionalna Sortna lista) što je novost u odnosu na raniji Zakon, ali se ta proizvodnja mora prijaviti nacionalnom ovlaštenom tijelu. Na taj način stvorile su se pretpostavke za značajnije povećanje proizvodnje sjemena povrća u narednim godinama međutim sama proizvodnja sjemena povrća i dalje je na udrugama, organizatorima i proizvođačima. Dobavljač sjemena registriran za proizvodnju sjemena može proizvoditi sjeme i prijaviti proizvodnju sjemena za službeni nadzor samo ako je sorta upisana u Sortnu listu Republike Hrvatske, Zajednički katalog sorti Europske unije ili na OECD sortnu listu.

Tijekom stručnog nadzora primjenjuju se propisane službene procedure, metode i tehnike tijekom umnožavanja sjemena kako bi se održao identitet i genetska čistoća genotipova. Tradicionalne tehnike nadzora sjemenskog usjeva zajedno s pred i post kontrolom smatraju se standardnim tehnikama za određivanje identiteta i čistoće sorte.

Prema podatcima HAPIH-a proizvodnja sjemena povrća u periodu 2018. - 2022. godine u prosjeku je iznosila 56,78 ha odnosno proizvodnja se kretala u rasponu od 44,57 ha do 71,63 ha (0,24 - 0,37 %) u odnosu na ukupnu proizvodnju sjemena. U 2022. godini u odnosu na 2021. godinu bilježi se povećanje sjemenske proizvodnje povrća za 17,49 ha odnosno za 41,90 %, a u odnosu na višegodišnji prosjek povećanje iznosi 7,22 ha odnosno 9,22 % (Tablica 2.).

Tablica 2. Sjemenska proizvodnja povrća za razdoblje 2018.-2022.

Table 2 Seed production of vegetables for the period 2018-2022

B. vrsta 2018 2019 2020 2021 2022
Blitva8,777,885,437,135,30
Češnjak1,100,582,061,500,84
Grašak5,000,0029,1114,3423,31
Krumpir33,1531,0732,5720,2122,64
Kukuruz šećerac3,301,000,000,000,00
Kukuruz kokičar3,601,800,001,338,23
Kupus bijeli0,580,850,590,500,38
Paprika1,331,391,001,501,27
Paštrnjak0,370,000,000,000,00
Raštika0,000,000,390,000,00
Luk0,000,000,480,000,00
Rajčica0,000,000,000,000,03
Grah0,000,000,000,008,00
Ukupno (ha): 57,20 44,57 71,63 46,51 64,00

Bez obzira na veliki broj čuvanih sorti povrća na sortnoj listi (28 sorti) proizvodnju je u razdoblju 2018. - 2022. godine imalo 12 sorti od čega samo Varaždinski kupus je imao kontinuitet proizvodnje. U istom razdoblju sjemenska proizvodnja čuvanih sorti povrća obavljala se u prosjeku na 2,63 ha. Najmanja proizvodnja čuvanih sorti povrća bila je u 2021. godini na 0,50 ha, a najveća u 2022. godini na 8,41 ha. Ako bi gledali 2022. godinu proizvodnja čuvanih sorti povrća bila je zasnovana na 8,41 ha odnosno bilježi se porast od 7,91 ha u odnosu na 2021. godinu ili porast za 5,79 ha u odnosu na višegodišnji prosjek (Tablica 3.).

Veći broj domaćih autora potvrđuje kako je u Hrvatskoj organizirana proizvodnja sjemena povrtnih kultura mala (Matotan 2007., Šunjić i sur. 2019. i Jukić i Lalić 2022.). Nažalost čuvane sorte u sjemenskoj proizvodnji u periodu od 2013. do 2020. godine proizvodile su se u rasponu od 1,20 do 8,66 ha odnosno 0,02 % od ukupne sjemenske proizvodnje (Jukić i sur. 2020.).

Tablica 3. Sjemenska proizvodnja čuvanih sorti povrća za razdoblje 2018-2022.

Table 3 Seed production of preserved vegetable varieties for the period 2018-2022

B. vrsta Sorta 2018 2019 2020 2021 2022 Ukupno
PaprikaFeferoni zeleni b.0,160,090,090,000,000,34
PaprikaFeferoni žuti lj.0,160,070,110,000,000,34
ČešnjakBrgudski ozimi0,000,000,060,000,000,06
KupusVaraždinski0,340,350,350,350,3721,762
KupusOgulinski0,180,500,1830,150,001,013
KupusČepinski kupus0,0550,000,0550,000,010,12
PaprikaFeferoni crveni0,230,180,000,000,000,41
ČešnjakIstarski crveni0,000,080,000,000,000,08
ČešnjakSlavonski ozimi1,000,000,000,000,001,00
GrahSlavonski zeleni0,000,000,000,008,008,00
RajčicaBrački jabučar0,000,000,000,000,030,03
Ukupno 2,125 1,27 0,848 0,50 8,412 13,155

CERTIFICIRANE KOLIČINE SJEMENA POVRĆA

Nakon obavljenih nadzora sjemenskih usjeva u polju poslovi certificiranja nastavljaju se kroz postupak izdavanja certifikata o sjemenu. Prema Zakonu o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (NN 110/21), Pravilniku o stavljanju na tržište sjemena povrća (NN 115/22) i Pravilniku o stavljanju na tržište sjemena čuvanih sorti (NN 43/13 i NN 40/14) sjeme prije stavljanja na tržište (distribuciju i prodaju) mora biti dorađeno. Sjeme mogu doraditi fizičke i pravne osobe koje su upisane u Upisnik dobavljača za doradu sjemena (trenutno je upisan 51 dorađivač). Certifikati se izdaju uz uvjet dokaza o priznavanju sjemenskog usjeva, dokaza o temeljnim zahtjevima o kakvoći sjemena (klijavost, čistoća i druge specifične analize) i dostave uzorka sjemena partije koja se certificira. U razdoblju 2017/2018. - 2021/2022. godine certificirano je 9 biljnih vrsta od čega su dvije biljne vrste iz grupe čuvanih sorti. Certificirane količine sjemena povrća u prosjeku za period 2017/2018. - 2021/2022. godine iznose 513.478,30 kg odnosno kretale su se u rasponu od 391.177,20 kg do 774.534,30 kg (0,53 % - 1,02 %) u odnosu na ukupne certificirane količine sjemena u Republici Hrvatskoj. Ako bi gledali certifikacijsku 2021/2022. godinu certificirano je manje sjemena povrća za 383.357,10 kg u odnosu na 2020/2021. godinu ili 122.300,64 kg manje u odnosu na višegodišnji prosjek (Tablica 4.).

Tablica 4. Certificirane količine sjemena povrća (kg) za razdoblje 2017/2018 - 2021/2022.

Table 4 Certified quantities of vegetable seeds (kg) for the period 2017/2018 - 2021/2022

B. vrsta 2017/2018 2018/2019 2019/2020 2020/2021 2021/2022
Blitva lisnata1.000,001.400,00840,002.400,001.400,00
Grašak1.100,004.000,003.000,000,00400,00
Kupus glavičasti bijeli10,0012,0040,0051,009,00
Kukuruz šečerac1.080,00576,60261,60515,50830,00
Kukuruz kokičar3.453,802.555,901.130,601.272,001.324,00
Krumpir384.613,00505.322,00488.467,00764.221,00382.530,00
Paprika115,0070,0082,5074,8084,20
Lučica luka češnjaka0,00550,002.000,006.000,003.000,00
Grah mahunar niski0,000,000,000,001.600,00
UKUPNO 391.371,80 514.486,50 495.821,70 774.534,30 391.177,20

Za čuvane sorte povrća u postupku certificiranja u istom periodu bilo je 5 sorti od čega u kontinuitetu certificiranja su bile sorte Ogulinski (kupus), Feferon zeleni blagi (paprika) i Feferon žuti ljuti (paprika). Certificiranje čuvanih sorti povrća u višegodišnjem prosjeku iznosi 35,44 kg odnosno kreću se u rasponu od 6,00 kg – 64,00 kg. Ako bi gledali 2021/2022. godinu certificirane količine čuvanih sorti povrća iznosile su 6,0 kg odnosno bilježi se manje sjemena za 54,1 kg u odnosu na 2020/2021. godinu ili manje sjemena za 29,44 kg u odnosu na višegodišnji prosjek čuvanih sorti (Tablica 5.). Kod čuvanih sorti za stavljanje na tržište postoje kvantitativna ograničenja u pogledu površine (0,5 % površine ili maksimalno za sjetvu 100 ha) i veličine pakovina (5 - 250 g). Jukić i sur. (2020.) navode kako je nažalost vrlo mala količina certificiranog sjemena čuvanih sorti u Republici Hrvatskoj. Isti autori navode kako je samo nekoliko čuvanih sorti povrća uistinu i dostupno na Hrvatskom tržištu.

Tablica 5. Certificirane količine čuvanih sorti povrća (kg) 2017/2018. - 2021/2022.

Table 5 Certified quantities of preserved vegetable varieties (kg) 2017/2018 - 2021/2022

Biljna vrsta Sorta 2017/2018 2018/2019 2019/2020 2020/2021 2021/2022
KupusOgulinski11,0040,006,0045,006,00
KupusVaraždinski1,000,000,006,000,00
PaprikaFeferon zeleni b.5,008,701,501,500,00
PaprikaFeferon žuti lj.5,0010,107,607,600,00
PaprikaFeferon crveni lj10,005,200,000,000,00
Ukupno 32,00 64,00 15,10 60,10 6,00

Kod biljnih vrsta kod kojih je domaća selekcija (povrće, aromatično i predivo bilje) i kod biljnih vrsta kod koje je domaće selekcije slabo razvijena (industrijskog bilja) certificirane količine sjemena su vrlo male, te postoji opravdana nužnost uvoza.

Osim certificiranja sjemena povrća u HAPIH – Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo provodi se u sklopu certifikacijske sheme poljska kontrola u kontrolnom polju (pred kontrola 100 % i post kontrola 5 % - 10 % partija) radi praćenja identiteta i čistoće sorte čime se jamči da je kvalititeta proizvedenog sjemena zadovoljavajuće kvalitete i laboratorijska post kontrola (5 %) kojom se kontrolira kakvoća sjemena povrća stavljenog na tržište.

Kontrolno polje odnosno pred i post kontrola koristi se za praćenje identiteta i čistoće sorte u različitim fazama umnažanja sjemena. U periodu 2018. - 2022. godine po pitanju identiteta sorte nije bilo utvrđenih nepravilnosti, a po pitanju sortne čistoće utvrđeno je kako u 85,44 % slučajeva nije bilo atipičnih biljaka (Tablica 6.). Ukupno je u periodu 2018. - 2022. godine na trideset partija sjemena povrća zabilježeno pristnost atipičnih biljaka međutim sve partije su zadovoljavale minimalno propisane uvjete za standard kvalitete sjemena.

Tablica 6. Poljska pred i post kontrola povrća za razdoblje 2018. - 2022.

Table 6 Field pre and post-control of vegetables for the period 2018 - 2022

Godina Biljna vrsta Broj sorti Broj partija Atipovi
2018.Kupus391
Rajčica130
Paprika490
Krumpir17243
Kukuruz kokičar120
Kukuruz šećerac 120
2019.Kupus260
Paprika5120
Krumpir121612
Kukuruz šećerac240
2020.Kupus240
Paprika6120
Krumpir21285
Kukuruz kokičar120
Kukuruz šećerac12
2021.Kupus270
Paprika5120
Krumpir17259
Kukuruz šećerac30
2022.Kupus260
Paprika480
Kukuruz kokičar240
Krumpir883
Sveukupno 6 118 206 35

Dobiveni podatci pokazuju kako su certifikacijske sheme kod nas učinkovite jer postoji velik broj testova koji se provodi i mali broj onih koji ne odgovaraju propisanim standardima.

Laboratorijska post kontrola sastavni je dio certifikacijske sheme kojom se kontrolira kakvoća sjemena stavljenog na tržištu. U periodu 2018. - 2022. godine na 10 različitih biljnih vrsta odnosno na 30 partija povrća obavljena je laboratorijska post kontrola. Na svim uzorcima odrađene su analize čistoće, klijavosti i zdravstvenog stanja sjemena.

ZAKLJUČAK

Hrvatska zbog svojih povoljnih agroekoloških uvjeta i tradicije u proizvodnji sjemena ima veliki potencijal za većom proizvodnjom sjemena povrća.

U Republici Hrvatskoj sustavno se provode sve aktivnosti po pitanju priznavanja novih sorti povrća, nadzora sjemenske proizvodnje i izdavanje certifikata.

Povećanim zahtjevima za priznavanjem uviđa se zainteresiranost za domaće sortimente ali na žalost za sada samo nekoliko domaćih sorti je prisutno u sjemenskoj proizvodnji.

Samo sjetvom certificiranog sjemena osigurava se željena sorta koja ima zagarantirane minimalne propisane uvjete kakvoće sjemena (čistoća, klijavost i zdravstveno stanje).

LITERATURA

HAPIH - Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo (2022.): Izvješće o stručnom nadzoru sjemenskih usjeva 2022. godine.

HAPIH - Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo (2022.): Sortna lista Republike Hrvatske.

HAPIH - Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo (2021.): Izvješće o stručnom nadzoru sjemenskih usjeva 2021. godine.

HAPIH - Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo (2020.): Izvješće o stručnom nadzoru sjemenskih usjeva 2020. godine.

HAPIH - Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo (2019.): Izvješće o stručnom nadzoru sjemenskih usjeva 2019. godine.

HAPIH - Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo (2018.): Izvješće o stručnom nadzoru sjemenskih usjeva 2018. godine.

Pravilnik o priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (NN 99/08, 100/09, 109/10 i 77/13).

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (NN 57/18).

Pravilnik o upisu sorti u Sortnu listu (NN 45/08, 84/08, 77/13, 136/15, 57/17 i 70/18).

Pravilnik o izmjenama Pravilnika o upisu sorti u Sortnu listu (NN 75/19).

Pravilnik o stavljanju na tržište sjemena povrća (NN 115/22).

Pravilnik o stavljanju na tržište sjemena čuvanih sorti (NN 43/13 i NN 40/14).

Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (NN 110/21).

Adrese autora - Autors adresses: Primljeno- Recived:

dr.sc. Goran Jukić, 30.12.2022.

e-mail: goran.jukic@hapih.hr

dr.sc. Ivan Varnica,

Krešimir Šunjić mag.spec.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo

Usorska 19, Brijest, Hrvatska

References

 

Jukić G., Lalić Z. 2022Sjemenska proizvodnja i certificirane količine sjemena povrća u RH u razdoblju 2018-2022. godine, 6. Stručni skup o proizvodnji povrća, Gospodarski list.

 

Jukić G., Šunjić K., Varnica I. 2022Priznavanje, proizvodnja sjemena i certificirane količine sjemena u Hrvatskoj, 15.Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo. p. 20–22

 

Jukić G., Varnica I., Šunjić K., Cegur Ž., Delić I. 2020Čuvane sorte u RH, Agronomski glasnik. p. 69–76

 

Matotan, Z. 2007Očuvanje i zaštita starih domaćih sorti povrća, Sjemenarstvo,. p. 35–40

 

Šunjić, K., Dugalić, K., Jukić, G., Rukavina, I., Ruskaj-Hrsan, B. 2019Sjemenska proizvodnja u RH u razdoblju 2017.-2019. godine, 12. međunarodni kongres oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo, Umag 24-25.


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.