Skip to the main content

Conference paper

Evaluacija poslovne izvrsnosti u okviru izvješćivanja o održivosti (ESG)

Mira Zovko ; Ministarstvo turizma i sporta, Zagreb, Republika Hrvatska


Full text: croatian pdf 40 Kb

page 295-296

downloads: 65

cite


Abstract

Zahtjevi međunarodnih inicijativa i pravnog okvira Europske unije o održivom izvješćivanju (eng. Environmental, Social and Governance - ESG) osnova su za evaluaciju poslovne izvrsnosti poduzeća. Utemeljeni na „dvostrukom aspektu materijalnosti“ mjerljivi ESG-ovi čimbenici osiguravaju procjenu okolišne, društvene i upravljačke održivosti poduzeća te ocjenu njihove izloženosti povezanim rizicima. Osim toga, ESG izvješćivanje je osnova za ESG rangiranje poduzeća te promociju njihovog odgovornog poslovanja. Nadolazeće obveze ne samo za velika, već i mala te srednja poduzeća utemeljene su u zahtijevanom skupu podataka i informacija, a njihovom se javnom objavom olakšava odluka ulagačima, korisnicima proizvoda, usluga ili infrastrukture te ostalim zainteresiranim stranama da procijene poslovnu i okolišnu te društvenu izvrsnost poduzeća.
Ključna je i podrška financijskog sektora koji upravo takvim poduzećima nudi sve širu lepezu financijskih proizvoda, pri čemu je naglasak na smanjenju sistemskih rizika te na usmjerenosti prema održivim rješenjima EU Taksonomije kao klasifikacijskog alata održivog financiranja.
Krajnji cilj je odvajanje gospodarskog rasta od iskorištavanja prirodnih i materijalnih resursa (eng. decoupling), pri čemu se povećava prirodni kapital i osigurava kontinuitet gospodarske stabilnosti, otvaranje novih radnih mjesta, održivi rast i ulaganja.

Keywords

EU Taksonomija; održivo poslovanje; ESG izvješćivanje; održivo financiranje; turizam

Hrčak ID:

309565

URI

https://hrcak.srce.hr/309565

Publication date:

1.10.2023.

Visits: 155 *