Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.15291/libellarium.4157

Kako narodne knjižnice donose vrijednost online: percepcija knjižničara

Mare Lundsfryd Nielsen ; Sveučilište u Južnoj Danskoj
Marie Cecilie Lensch ; Sveučilište u Južnoj Danskoj
Tove Faber Frandsen ; Sveučilište u Južnoj Danskoj


Puni tekst: engleski pdf 190 Kb

str. 51-68

preuzimanja: 59

citiraj


Sažetak

Cilj. Razvoj i korištenje digitalnih usluga knjižnica ubrzali su se. Mnoge su knjižnice proširile svoje digitalne usluge kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19. Fizičke su lokacije zatvorene ili su radile sa smanjenim kapacitetom, no knjižnice su nastavile pružati usluge digitalno. Kada su fizičke lokacije ponovno otvorene, razvoj se digitalnih usluga u mnogim knjižnicama nastavio. Većina knjižnica nudi širok izbor digitalnih usluga i mnoge knjižnice proširuju postojeće digitalne usluge. Stoga je važno istražiti kako knjižničari vide digitalne usluge narodnih knjižnica koje se nude u njihovim ustanovama te kako digitalne usluge nadopunjuju ili zamjenjuju usluge u fizičkoj knjižnici.

Pristup/metodologija/dizajn. U ovome radu predstavljaju se rezultati istraživanja temeljenog na intervjuu s pet knjižničara iz različitih narodnih knjižnica diljem Danske.

Rezultati. Rezultati istraživanja ukazuju na to da knjižničari doživljavaju fizičke i digitalne usluge kao sredstva postizanja istog cilja, dok pažljivo razmatraju sadržaj, ciljanu publiku i platformu kada nude usluge svojim korisnicima. Digitalne usluge vide kao ključni aspekt raison d’etre knjižnice i kao sredstva za privlačenje novih korisnika.

Ograničenja istraživanja. Važno je napomenuti da se ovo istraživanje temelji na malom uzorku.

Praktična primjena. Razmatraju se implikacije digitalnih usluga narodnih knjižnica te se na temelju rezultata istraživanja donose preporuke.

Originalnost/vrijednost. Iako su se mnoga istraživanja bavila percepcijom knjižničara o vrijednosti narodnih knjižnica, ova se studija usredotočuje na percepciju knjižničara o vrijednosti digitalnih knjižnica i na to kako te usluge nadopunjuju ili zamjenjuju fizičku knjižnicu.

Ključne riječi

Covid-19; Danska; digitalne usluge; narodne knjižnice; vrijednost narodnih knjižnica

Hrčak ID:

309650

URI

https://hrcak.srce.hr/309650

Datum izdavanja:

9.11.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 179 *