Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Mladi i sredstva ovisnosti – rezultati istraživanja o stavovima, navikama i korištenju sredstava ovisnosti kod djece i mladih Međimurske županije

Diana Uvodić-Đurić
Renata Kutnjak Kiš
Narcisa Slugan
Zrinka Zvornik Legen
Andreja Zadravec Baranašić
Tanja Lilić


Puni tekst: hrvatski pdf 2.525 Kb

preuzimanja: 77

citiraj


Sažetak

UVOD

Tijekom odrastanja djeca i mladi susreću se s brojnim rizicima i izazovima među kojima su i sredstva ovisnosti. Svjedoci smo stalnog trenda porasta učestalosti korištenja alkohola i nekih drugih sredstava među mladima kako u cijelom svijetu, tako i u našoj zemlji. Pušenje, pijenje alkohola i korištenje ostalih sredstava ovisnosti u mladih adolescentne dobi česta su tema razgovora odraslih, tema napisa u novinama i drugih medijskih priloga .
Različite su reakcije i komentari odraslih na ovu temu i kreću se od izuzetne prestrašenosti i izbjegavanja razgovora o tome, do onih koji smatraju da je problem preuveličan i da je želja za eksperimentiranjem i probanjem nečeg novog normalan i sastavni dio odrastanja.
Svjedoci smo i transformacije uloge obitelji i škole i sve veće otuđenosti mladog čovjeka koji je sve više vremena u svom odrastanju prepušten sebi i utjecaju svojih vršnjaka .
Identificiranje najčešćih rizičnih i zaštitnih činitelja prvi je korak u planiranju rješavanja problema, a moguće ga je započeti ako prikupimo sve potrebne podatke i saznanja o problemu kojeg želimo rješavati .
Cilj našeg istraživanja bio je utvrditi učestalost, oblik i načine korištenja sredstava ovisnosti, stavove i navike koji utječu na uzimanje tih sredstava te utvrditi glavne socijalne i psihološke čimbenike koji su u osnovi uzimanja psihoaktivnih sredstava. Također smo nastojali utvrditi kako o tome razmišljaju mladi u našoj županiji, koriste li ta sredstva u jednakoj mjeri kao i drugdje u Hrvatskoj te kako objašnjavaju razloge takvog ponašanja.

Opći ciljevi :
• sprečavanje i smanjenje zluouporabe alkohola, cigareta i drugih sredstava ovisnosti
• podizanje opće svijesti i informiranje javnosti o štetnim posljedicama konzumiranja sredstava ovisnosti
• smanjenje obolijevanja, smrtnosti i opterećenja bolestima povezanih s ovisničkim ponašanjem
• smanjenje broja nesreća, naročito u prometu
• smanjenje pojave društvenih poremećaja, raspada obitelji i nasilja u obitelji
• zaštita zdravlja mladih kroz promicanje zdravih stilova života i promicanje duševnog zdravlja

Specifični ciljevi :
• ispitati učestalost i vrstu korištenja sredstava ovisnosti u populaciji učenika 7. i 8. razreda osnovne škole i 2. razreda srednje škole
• utvrditi glavne socijalne i psihološke čimbenike koji su u osnovi uzimanja sredstava ovisnosti
• ispitati stavove i navike učenika koji utječu na uzimanje psihoaktivnih sredstava

Istraživanje je potaknuo Tim za zdravlje Međimurske županije u sklopu programa «Rukovođenje i upravljanje za zdravlje u lokalnoj zajednici», a vezano uz javnozdravstveni prioritet «Prekomjerno pijenje i pušenje u mladih», odabran tijekom izrade Županijske slike zdravlja.

Ključne riječi

djeca; mladi; stavovi; navike; korištenje; sredstva ovisnosti

Hrčak ID:

310512

URI

https://hrcak.srce.hr/310512

Datum izdavanja:

7.7.2010.

Posjeta: 152 *