Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.15291/libellarium.3459

Europske snage solidarnosti i njihove aktivnosti s naglaskom na zaštitu bazilike svetog Benedikta u Nursiji poslije potresa 2016. godini

Antonija Ujević ; Independent Researcher


Puni tekst: engleski pdf 1.981 Kb

str. 191-205

preuzimanja: 38

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj rada jest predstaviti jedan od načina kako zaštititi i očuvati kulturno dobro u postkriznim situacijama. U radu se predstavlja inicijativa Europske snage solidarnosti i njezine volonterske aktivnosti u Nursiji pri obnovi bazilike svetog Benedikta u Nursiji nakon potresa 2016. godine.

Pristup/Metodologija. Istraživanje o djelovanju inicijative Europske snage solidarnosti i njezinim volonterskim aktivnostima u Nursiji provedeno je analizom arhivskog gradiva i literature. Rad se referira na službene dokumente Ministarstva kulture u Italiji, Europske komisije i recentne talijanske radove o temi.

Rezultati. U prvom dijelu rada donose se temeljne informacije i ciljevi inicijative Europske snage solidarnosti. Drugi dio rada predstavlja stanje bazilike svetog Benedikta u Nursiji prije potresa i tijekom potresa, koji su se dogodili 2016. godine. U glavnom dijelu rada predstavljene su volonterske aktivnosti, provedene od strane Europskih snaga solidarnosti, u razrušenoj Nursiji. Rad donosi prikaz rada volontera studenata u sklopu djelovanja Europskih snaga solidarnosti na bazilici svetog Benedikta u Nursiji. Četvrti dio rada ukazuje na postojanje inicijative u Hrvatskoj pod nazivom Europske snage solidarnosti, koja mlade stručnjake poziva na sudjelovanje u volonterskim aktivnostima.

Originalnost/vrijednost. Radom se donosi informacija o postojanju inicijative Europske snage solidarnosti. Ukazuje se na uspješno iskorištena EU sredstva na postpotresnoj obnovi bazilike svetog Benedikta u Nursiji. Važna je informacija o postojanju Europskih snaga solidarnosti i njihova potencijalna primjena u sličnim situacijama i u Hrvatskoj. Rad može informirati i potaknuti čitatelje da se pridruže Europskim snagama solidarnosti i sudjeluju u njihovim volonterskim projektima, odnosno da volontiraju za neku drugu organizaciju ili instituciju.

Ključne riječi

Europske snage solidarnosti; potresi; Sveti Benedikt u Nursiji; volontiranje; zaštita

Hrčak ID:

311058

URI

https://hrcak.srce.hr/311058

Datum izdavanja:

26.8.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 125 *