Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.51650/ezrvs.17.3-4.2

Utjecaj digitalizacije na vještine budućih vođa

Senka Borovac Zekan orcid id orcid.org/0000-0002-6130-4337 ; University Department of Professional Studies, Split, Croatia
Agata Borowska Pietrzak orcid id orcid.org/0000-0003-0441-2814 ; Faculty of Management, University of Gdansk, Gdańsk, Poland;
Marina Palada orcid id orcid.org/0009-0008-9992-8912 ; University Department of Professional Studies, Split, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 94 Kb

str. 25-35

preuzimanja: 103

citiraj


Sažetak

Uvod: Digitalizacija je revolucionalizirala različite aspekte poslovanja i društva, postavljajući nove izazove i prilike za vođe digitalnog doba. Ovaj rad istražuje utjecaj digitalizacije na osobine i vještine vođa te identificira najznačajnije promjene koje su se dogodile uslijed novih društvenih izazova.
Metodologija: U radu je analizirana relevantna literatura te je provedeno istraživanje kako bi se utvrdile kvalitete i vještine budućih vođa digitalnog doba. Studija se usredotočila na najočitije promjene uzrokovane digitalizacijom, poput dijeljenja znanja, inovacija, suradnje, umrežavanja i komunikacije.
Rezultati: Istraživanje je pokazalo kako buduće vođe moraju posjedovati prilagodljivosti, viziju, osnaživanje, suradnju, digitalnu pismenost, donošenje odluka na temelju podataka, agilno razmišljanje, stvaralačko mišljenje, etičku osviještenost te emocionalnu inteligenciju. Rezultati sugeriraju da se buduće vođe moraju prilagoditi promjenama koje donosi digitalizacija i uključiti nove vještine i osobine kako bi bili učinkoviti u digitalnom svijetu.
Rasprava: Ranije teorije vodstva nisu odražavale u potpunosti vještine i sposobnosti koje trebaju imati vođe modernog doba. Digitalno doba donosi novi pristup vodstvu, a digitalizacija je značajno oblikovala tu novu sliku. Da bi danas bio učinkovit, vođa treba prihvatiti digitalizaciju i neprestano razvijati nove vještine kako bi ostao ispred konkurencije. To je povećalo potrebu za kontinuiranim poboljšanjem vještina putem formalnog i neformalnog obrazovanja.
Zaključak: Istraživanje je pokazalo kako digitalizacija ima značajan utjecaj na dijeljenje znanja, inovacije, suradnju, umrežavanje i komunikaciju, te manji utjecaj na povjerenje i učinkovitost. Vođe 21. stoljeća trebaju se prilagoditi neprestanim promjenama i uključiti sve zaposlenike u donošenje odluka i izvršavanje zadataka, kako bi optimizirali svoje performanse.

Ključne riječi

digitalizacija; vodstvo; obilježja vodstva; vještine vođe.

Hrčak ID:

312119

URI

https://hrcak.srce.hr/312119

Datum izdavanja:

27.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 234 *