Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2023.021

Kemijski sastav i antioksidativna aktivnost Fraxinus ornus L. i Fraxinus excelsior L.

Amira Čopra-Janićijević ; Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Dušan Čulum ; Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Danijela Vidic ; Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Anela Topčagić ; Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Lejla Klepo ; Univerzitet u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet, Zmaja od Bosne 33–35, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: engleski pdf 275 Kb

str. 19-25

preuzimanja: 51

citiraj


Sažetak

U ovom radu određen je ukupni sadržaj fenola, flavonoida i fenolnih kiselina u ekstraktima lišća i kore Fraxinus ornus L. i Fraxinus excelsior L. Dodatno, identifikacija i kvantifikacija fenolnih kiselina provedena je pomoću tehnike HPLC-DAD. Uzorci su ispitani na antioksidativno djelovanje metodama ABTS i DPPH. Osam uzoraka ekstrakta, pripremljeno je Soxhlet i ultrazvučnom ekstrakcijom uporabom 70 % etanola kao otapala. Sadržaj fenolnih spojeva kretao se od 7,59 za F. ornus do 88,93 mg GAE/g za F. excelsior u ekstraktima kore dobivenim Soxhlet ekstrakcijom. Najveći sadržaj ukupnih flavonoida u uzorcima F. ornus i F. excelsior određen je u ekstraktima listova dobivenih ultrazvučnom ekstrakcijom i iznosio je 5,68 odnosno 1,74 mg GAE/g ekstrakta. Rezultati su također pokazali da je najveći sadržaj ukupnih fenolnih kiselina utvrđen u F. ornus (105,33 mg CAE/g) i F. excelsior (97,97 mg CAE/g) u ekstraktu kore dobivenom Soxhlet ekstrakcijom. Najveći sadržaj galne kiseline (112,96 ± 1,32 mg g–1 ekstrakata) i klorogenske kiseline (246,94 ± 0,82 mg g–1 ekstrakata) detektiran je u ekstraktu kore F. ornus dobivenom ultrazvučnom ekstrakcijom. Što se tiče antioksidativnog djelovanja, ekstrakt kore uzorka F. ornus dobiven Soxhlet ekstrakcijom pokazao je najbolje antioksidativno djelovanje metodom ABTS s IC50 vrijednošću od 0,062 mg ml–1. Rezultati metode DPPH pokazali su da je ekstrakt lišća dobiven Soxhlet ekstrakcijom imao najbolje antioksidativno djelovanje za uzorak F. ornus s IC50 vrijednošću od 0,23 mg ml–1.

Ključne riječi

Fraxinus ornus; Fraxinus excelsior; fenolni spojevi; flavonoidi; fenolne kiseline; ABTS; DPPH

Hrčak ID:

313288

URI

https://hrcak.srce.hr/313288

Datum izdavanja:

18.1.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 151 *