Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Pravo čovjeka na obaviještenost u planiranju i provođenju zdravstvene njege

Ljiljana Grdić


Puni tekst: hrvatski pdf 301 Kb

str. 207-216

preuzimanja: 39

citiraj


Sažetak

Temeljno je pravo bolesnika pravo na obavijest. Pravilna uporaba tog prava jedino je jamstvo za mogućnost sudjelovanja u odlukama o vlastitom zdravlju i životu.
Cilj je ispitivanja bio utvrditi koliko bolesnici koriste i koliko medicinske sestre i studenti sestrinstva poštuju pravo bolesnika na obaviještenost u plani- ranju i provođenju zdravstvene njege te postoje li razlike između triju skupina u poštivanju bolesnikova prava na obaviještenost i koji čimbenici utječu na te razlike.
Ispitanici su bolesnici hospitalizirani u Kliničkoj bolnici Osijek na Odjelu za ortopediju i Klinici za kirurgiju (N 100), medicinske sestre zaposlene na tom Odjelu i Klinici (N 100) i studenti sestrinstva koji su slušali nastavu iz predmeta Etika sestrinstva (N 100).
Medicinske sestre (88,7%) prilikom planiranja i provođenja intervencija zdravstvene njege poštuju pravo bolesnika na obaviještenost. Studenti ses- trinstva (79.3%) prilikom planiranja i provođenja intervencija zdravstvene njege poštuju pravo bolesnika na obaviještenost. Bolesnici sa 64,8% koriste svoje pravo na obaviještenost u procesu planiranja i pružanja zdravstvene njege.

Ključne riječi

pravo bolesnika na obaviještenost; bolesnici; medicinske sestre; studenti sestrinstva

Hrčak ID:

313950

URI

https://hrcak.srce.hr/313950

Datum izdavanja:

15.12.2009.

Posjeta: 59 *