Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.33128/ag.85.5-6.4

Klimatske promjene i manjak vode u tlu pri uzgoju krumpira, kukuruza i kupusa u Virovitičko- podravskoj i Ličko-senjskoj županiji

Stjepan Husnjak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivan Šimunić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Danijela Jungić orcid id orcid.org/0000-0002-1121-4827 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 1.887 Kb

page 183-196

downloads: 66

cite


Abstract

Osnovni cilj ovog rada je ukazati na intenzitet i trend klimatskih promjena u Virovitičko-podravskoj i Ličko-senjskoj županiji (brdsko planinsko područje) usporedbom osnovnih meteoroloških podataka (oborine i temperatura zraka) iz prvog klimatskog razdoblja (1981.-2000.) s podatcima iz drugog klimatskog razdoblja (2001.-2020.) te utvrditi utjecaj klimatskih promjena na manjak vode u tlu za najzastupljenije kulture kao što su kupus, krumpir i kukuruz. U Virovitičko-podravskoj županiji zabilježen je trend povećanja prosječne godišnje količine oborina za 87,9 mm i temperature zraka za 1,0 ºC u razdoblju 2001.-2020. u odnosu na razdoblje 1981.-2000. Sličan trend zabilježen je i u vegetacijskom razdoblju (IV-IX), s većom količinom oborina (za 56,2 mm) i višom temperatura zraka (za 0,9 °C) u drugom razdoblju u odnosu na prvo. U Ličko-senjskoj županiji, prosječna godišnja količina oborina u drugom razdoblju bila je za 27,8 mm veća, a temperatura zraka za 1,2 ºC viša u odnosu na prvo. Međutim, u vegetacijskom razdoblju količina oborina u drugom klimatskom razdoblju bila je za 27,2 mm manja, a temperatura zraka za 1,2 ºC viša u odnosu na prvo razdoblje. Najveća razlika u manjku vode u tlu na području Virovitičko – podravske županije između dva razdoblja s obzirom na višegodišnji prosjek oborina utvrđena je za kupus (57,3 mm), a najmanja za kukuruz (48,0 mm), dok je u sušnim godinama, ta razlika bila najveća za kupus (118,3 mm), a najmanja za kukuruz (101,2 mm). U Ličko – senjskoj županiji najveća razlika u manjku vode u tlu između dva razdoblja kod višegodišnjeg prosjeka oborina utvrđena je za krumpir (27,1 mm), a najmanja za kupus (15,1 mm), dok je u sušnim godinama ta razlika bila najveća za krumpir (43,1 mm), a najmanja za kupus (37,8 mm). Promjene klime na istraživanim područjima razlog su znatnom povećanju nedostatka vode u tlu za kukuruz, krumpir i kupus, i to kako u višegodišnjem prosjeku, tako i u sušnim godinama. U svrhu nadoknade manjka vode u tlu i ostvarenja učinkovite poljoprivredne proizvodnje, potrebno je na području obje Županije planirati projektiranje i izgradnju sustava navodnjavanja.

Keywords

klima; manjak vode u tlu; poljoprivredne kulture

Hrčak ID:

314036

URI

https://hrcak.srce.hr/314036

Publication date:

31.1.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 162 *