Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Posljedice zagrebačkog i petrinjskog potresa na kulturnim dobrima Karlovačke županije – oštećenja i hitne mjere zaštite

Sonja Kočevar ; Konzervatorski odjel u Karlovcu, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Branka Križanić ; Konzervatorski odjel u Karlovcu, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske


Puni tekst: hrvatski pdf 703 Kb

str. 173-190

preuzimanja: 19

citiraj


Sažetak

Tekst donosi opis oštećenja arhitektonske baštine na području Karlovačke županije prouzročenih ponajprije petrinjskim potresom 2020. godine, kao i prikaz hitnih mjera zaštite provedenih tijekom 2021. godine. Pod arhitektonskom baštinom podrazumijevaju se građevine sakralne, stambene i javne namjene. Slijedom izvršenoga pregleda zatečenog stanja, utvrđenih oštećenja i iznijetih mišljenja o stanju konstrukcije u okviru tehničke dokumentacije, analiziraju se uzroci, vrste i intenzitet oštećenja. Uzimajući u obzir različite uzročne čimbenike – od geotehničkih karakteristika terena, tipologije konstrukcijskih sustava i oblikovanja do problema materijala gradnje – arhitektonska baština grupirana je u nekoliko tipoloških skupina unutar kojih su prepoznata karakteristična oštećenja i predložene metode hitne sanacije.
Spomenička svojstva uvjetovala su odabir sanacijskih metoda, pri čemu je postojanje ili otkrivanje zidnih oslika u interijerima imalo ključnu ulogu, a sprječavanje njihova oštećenja ili dezintegracije postavljeno je kao bitan konzervatorski princip. U tu svrhu provedeni su konzervatorsko-restauratorski istražni radovi s ciljem prikupljanja informacija o stanju i kvaliteti povijesnih slojeva, kao i o građevinskom stanju svodova i zidova, na temelju kojih su se donosile odluke o prihvatljivosti određenih sanacijskih metoda, kao i pozicioniranja elemenata konstrukcijskog ojačanja.
Istim konzervatorskim principom zaštite i sprječavanja oštećenja pristupilo se pokretnoj baštini unutar sakralnih građevina koja same nisu pretrpjele štete, ali se ocjeni njihovih stanja i zaštiti tijekom izvođenja radova hitnih mjera pristupilo s osobitom pomnjom.

Ključne riječi

Karlovačka županija, arhitektonska baština, sakralne građevine, građevine stambene i javne namjene, potres, uzroci oštećenja, hitne mjere zaštite, zidni oslici, crkveni inventar

Hrčak ID:

314642

URI

https://hrcak.srce.hr/314642

Datum izdavanja:

16.1.2024.

Posjeta: 53 *