Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Crkva sv. Katarine Aleksandrijske u Zagrebu nakon potresa

Miroslav Jelenčić ; Hrvatski restauratorski zavod, Zagreb, Hrvatska
Boris Mostarčić ; Hrvatski restauratorski zavod, Zagreb, Hrvatska
Edita Šurina ; Hrvatski restauratorski zavod, Zagreb, Hrvatska
Martina Vujasinović ; INTRADOS PROJEKT d.o.o., Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 798 Kb

str. 231-242

preuzimanja: 32

citiraj


Sažetak

Jedan od simbola zagrebačkoga Gornjeg grada, akademska crkva sv. Katarine Aleksandrijske, spomenik je koji svojom arhitektonskom cjelovitošću, opremom i inventarom objedinjuje barokni izričaj hrvatske baštine. Sagradili su ju isusovci tijekom prve polovice 17. stoljeća, a opremanje se odvijalo kontinuirano sve do kraja 18. stoljeća. U velikom zagrebačkom potresu 1880., crkva je bila znatno oštećena, nakon čega je radikalno obnovljeno njezino glavno pročelje. Detaljna obnova unutrašnjosti poduzeta je nakon požara 1895. godine te ponovno u drugoj polovici 20. stoljeća.
Crkva je iznova stradala u potresima koji su zadesili Zagreb i Petrinju 2020. godine, prilikom kojih je došlo do znatnih oštećenja žbukanog sloja sa zidnim slikama i ukrasnom štukaturom, mjestimičnih napuknuća svoda te oštećenja dijela drvenog i kamenog inventara. Također su urušene veće površine svoda crkve, u zoni trijumfalnog luka između lađe i svetišta. Po izradi potrebne preliminarne dokumentacije započelo se s provođenjem hitnih mjera stabilizacije i osiguranja konstrukcije s ciljem zaustavljanja daljnje progresije oštećenja te su započeli i konzervatorsko-restauratorski radovi. U tekstu se donosi pregled navedenih oštećenja i do sada izvedenih hitnih radova zaštite, s naglaskom na metodologiju prikupljanja fragmenata zidnog oslika i štukatura te novi podaci koji nadopunjavaju dosadašnja saznanja o povijesti gornjogradske crkve.

Ključne riječi

crkva sv. Katarine, Zagreb – Gornji grad, potres, oštećenja, hitne mjere sanacije, konzervatorsko-restauratorski radovi, zidne slike, štukature

Hrčak ID:

314646

URI

https://hrcak.srce.hr/314646

Datum izdavanja:

16.1.2024.

Posjeta: 88 *