Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.17794/rgn.2024.1.5

KOMPARATIVNA ANALIZA I EVALUACIJA FORMULE ZA PRETVORBU BROJA ODSKOKA SCHMIDTOVA ČEKIĆA U JEDNOOSNU TLAČNU ČVRSTOĆU – STUDIJA SLUČAJA: KOSINA ANDEZITNE STIJENE NA LOKACIJI GRAHA PUSPA, RASJED LEMBANG

Antonina Pri Martireni ; Jl. Sangkuriang, Dago, Indonesia (National Research and Innovation Agency (BRIN) 40135)
Wira Cakrabuana ; Jl. Sangkuriang, Dago, Indonesia (National Research and Innovation Agency (BRIN) 40135)
Koko Hermawan ; Jl. Sangkuriang, Dago, Indonesia (National Research and Innovation Agency (BRIN) 40135)
Khori Sugianti ; Jl. Sangkuriang, Dago, Indonesia (National Research and Innovation Agency (BRIN) 40135)
Arifan Jaya Syahbana ; Jl. Sangkuriang, Dago, Indonesia (National Research and Innovation Agency (BRIN) 40135)
Sunarya Wibawa ; Jl. Sangkuriang, Dago, Indonesia (National Research and Innovation Agency (BRIN) 40135)
Eko Soebowo ; Jl. Sangkuriang, Dago, Indonesia (National Research and Innovation Agency (BRIN) 40135)
Adrin Tohari ; Jl. Sangkuriang, Dago, Indonesia (National Research and Innovation Agency (BRIN) 40135)
Hasan Tri Atmojo ; Jl. Ring Road Utara, Yogyakarta, Indonesia (Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Yogyakarta (UPNYK))


Full text: english pdf 3.657 Kb

page 45-54

downloads: 51

cite


Abstract

Ispitivanje jednoosne tlačne čvrstoće (UCS) jedna je od najtočnijih metoda za određivanje čvrstoće stijenskoga materijala. Međutim, veličina i složenost instrumenta za to ispitivanje ne dopuštaju provođenje takvih testiranja na terenu. Vrijednost UCS-a može se procijeniti na temelju broja odskoka Schmidtova čekića. Cilj je ovoga istraživanja provesti komparativnu analizu i evaluaciju formule za procjenu vrijednosti jednoosne tlačne čvrstoće stijene na temelju određivanja Schmidtove tvrdoće i samoga ispitivanja UCS-a u studiji slučaja za kosine andezitnih stijena na lokaciji Graha Puspa, rasjed Lembang, u blizini grada Bandung u Indoneziji. Ispitivanje tvrdoće stijene provedeno je Schmidtovim čekićem na pet uzoraka na lokaciji Graha Puspa. Ispitivanje jednoosne tlačne čvrstoće provedeno je u laboratoriju pomoću stroja za tlačnu čvrstoću na četirima uzorcima s lokacije Graha Puspa. Rezultati ispitivanja čvrstoće stijene pokazuju vrijednost broja odskoka u rasponu od 31,67 do 45, dok rezultati ispitivanja UCS-a pokazuju raspon vrijednosti od 134,96 do 171,6 MPa. Rezultati prije objavljenih empirijskih jednadžbi znatno su odstupali u procjeni vrijednosti UCS-a u usporedbi s rezultatima ispitivanja UCS-a na uzorcima stijene u laboratoriju. Na temelju ove evaluacije predložena je formula za procjenu čvrstoće andezitne stijene u području rasjeda Lembang. Međutim, preporučuju se daljnja istraživanja koja treba usmjeriti na veći broj testiranja UCS-a kako bi se dobila relevantnija formula za procjenu u studiji slučaja na ovoj lokaciji.

Keywords

Schmidtov čekić; UCS; čvrstoća stijenskoga materijala; Graha Puspa

Hrčak ID:

314808

URI

https://hrcak.srce.hr/314808

Publication date:

1.3.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 132 *