Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.32004/k.56.3-4.2

JOŠ JEDNA LATINSKO-KAJKAVSKA RUKOPISNA PJESMARICA S KRAJA 18. STOLJEĆA (Pjesmarica Pavla Matiča)

Ivan Zvonar ; Varaždin


Puni tekst: engleski pdf 1.299 Kb

str. 53-54

preuzimanja: 41

citiraj


Sažetak

Tek otkrivena latinsko-kajkavska rukopisna pjesmarica svojim sadržajem povezuje sve dosad poznate rukopisne poetske zbirke iz devedesetih godina 18. stoljeća.
Svojim se izgledom i načinom zapisivanja napjeva i tekstova gotovo potpuno podudara s „Varaždinskom pjesmaricom starijom“, premda je sigurno da ju je pisala druga ruka.
Niti tu, nažalost, nije poznat zapisivač, niti je točno označena godina, pa se samo iz slučajnih bilježaka na kraju sveska može saznati da je njegov vlasnik neko vrijeme bio Pavao Matič i da je rukopis dovršen prije 1797. godine.
Latinski dio obuhvaća repertoar duhovnih pjesama vezanih uz dijelove mise i crkvenu godinu, ali ima i zapisa koji izlaze iz tih okvira.
Osobitost zbirke je u tome što donosi cjelovita „Evanđelja po Marku“ i „Luki“ na latinskom i „po Mateju“ na kajkavskom jeziku.
Iako nevelik, i kajkavski dio pokazuje jednu živu poetsku tradiciju koja se nije zadovoljavala samo pjevanjem nego i zapisivanjem.
Možda će koji sretan slučaj otkriti još poneki takav rukopis i na taj način obogatiti spoznaje o kajkavskom poetskom stvaralaštvu do sredine 19. stoljeća.

Ključne riječi

rukopisne pjesmarice; latinski i kajkavski zapisi; intenzivan život latinskih i kajkavskih popijevaka; devedesete godine 18. stoljeća

Hrčak ID:

315248

URI

https://hrcak.srce.hr/315248

Datum izdavanja:

5.11.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 97 *