Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.11608/sgnj.29.1.7

Sestrinski problemi nakon operacije slijepog crijeva kod djece

Ana Marija Podrug orcid id orcid.org/0009-0004-6474-4567 ; Klinički bolnički centar Split, Klinika za dječju kirurgiju, Spinčićeva 1, 21 000 Split, Hrvatska
Tanja Šimunović-Erpušina ; Klinički bolnički centar Split, Klinika za dječju kirurgiju, Spinčićeva 1, 21 000 Split, Hrvatska


Full text: croatian pdf 364 Kb

page 40-42

downloads: 46

cite


Abstract

Operacija slijepog crijeva jedan je od najčešćih kirurških zahvata u dječjoj populaciji. Upala slijepog crijeva kod djece često se manifestira abdominalnom boli, mučninom, povraćanjem i povišenom temperaturom.
Planovi zdravstvene njege za svako dijete izrađuju se posebno na temelju utvrđenih potreba. Problemi s kojima se djeca susreću nakon operacije slijepog crijeva zahtijevaju pažljivu procjenu i skrb medicinskih sestara. Sestrinske dijagnoze obuhvaćaju analizu simptoma i rizika, dok su sestrinske intervencije usmjerene na olakšavanje ovih problema. Sestrinsko-medicinski problemi zahtijevaju pravodobnu procjenu i intervencije da bi se spriječile ozbiljne posljedice. Izuzetno je važno da medicinska sestra na vrijeme uoči nastale komplikacije kako bi se one mogle rješavati. Zdravstvena skrb kod otpusta djeteta usmjerena je na odmor, prehranu, izbjegavanje fizičkih aktivnosti i praćenje simptoma.
Uloga medicinske sestre ključna je u postoperativnom razdoblju za podršku, prevenciju problema i pružanje njege radi uspješna djetetova oporavka.

Keywords

operacija; pacijent; sestrinski problemi; slijepo crijevo

Hrčak ID:

316035

URI

https://hrcak.srce.hr/316035

Publication date:

15.4.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 114 *