Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 47. No. 3., 2024.
Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/gzb.47.3.9
Značaj i uloga plijesni u proizvodnji vina
Sanja Kajić
orcid.org/0000-0001-8869-5131
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
*
Marija Rajković
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sanja Sikora
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Rajnović
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
* Dopisni autor.
Sažetak
Proizvodnja vina često se nosi s problemima koje uzrokuju različite vrste plijesni. Mnoge od njih djeluju štetno jer uzrokuju različite bolesti ili izlučuju toksične i potencijalno zdravstveno opasne spojeve te smanjuju ukupni prinos i kvalitetu vina. Najznačajnije među njima su plijesni Aspergillus spp., Penicillium spp. i Botrytis cinerea. Međutim, Botrytis cinerea može doprinijeti i značajnom poboljšanju organoleptičkih svojstava vina i omogućiti proizvodnju cijenjenih predikatnih vina. U ovom radu, na osnovu postojećih literaturnih izvora i spoznaja, opisano je pozitivno i negativno djelovanje prisustva plijesni na konačne karakteristike vina.
Ključne riječi
plijesni; mikoze; mikotoksikoze; botritizirana vina
Hrčak ID:
316397
URI
Datum izdavanja:
14.4.2024.
Posjeta: 632 *