Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31727/gzb.47.3.9

Značaj i uloga plijesni u proizvodnji vina

Sanja Kajić orcid id orcid.org/0000-0001-8869-5131 ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marija Rajković ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sanja Sikora ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Rajnović ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 499 Kb

page 96-105

downloads: 7

cite


Abstract

Proizvodnja vina često se nosi s problemima koje uzrokuju različite vrste plijesni. Mnoge od njih djeluju štetno jer uzrokuju različite bolesti ili izlučuju toksične i potencijalno zdravstveno opasne spojeve te smanjuju ukupni prinos i kvalitetu vina. Najznačajnije među njima su plijesni Aspergillus spp., Penicillium spp. i Botrytis cinerea. Međutim, Botrytis cinerea može doprinijeti i značajnom poboljšanju organoleptičkih svojstava vina i omogućiti proizvodnju cijenjenih predikatnih vina. U ovom radu, na osnovu postojećih literaturnih izvora i spoznaja, opisano je pozitivno i negativno djelovanje prisustva plijesni na konačne karakteristike vina.

Keywords

plijesni; mikoze; mikotoksikoze; botritizirana vina

Hrčak ID:

316397

URI

https://hrcak.srce.hr/316397

Publication date:

14.4.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 34 *