Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Aktivnosti Ivana Filipovića u području permanentnog obrazovanja učitelja kroz institucije javnih i školskih knjižnica (povodom 200-godišnjice njegovog rođenja)

Emerik Munjiza
Ivan Munjiza ; OŠ „Ivan Filipović“ Velika Kopanica


Puni tekst: hrvatski pdf 334 Kb

str. 43-58

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Cilj. Autori su u ovom radu istražili aktivnosti, ulogu i značaj Ivana Filipovića u području permanentnog stručnog usavršavanja hrvatskih učitelja, realiziranog kroz: stručne udruge, javne i s kolske knjižnice. Rad se temelji na analizi pedagoške dokumentacije, od kojih jedan dio ima karakter objavljene građe i primarnih izvora. Analizirana dokumentacija opisana je, objašnjena i prikazana unutar predviđenih kategorija: permanentno stručno usavršavanje hrvatskih učitelja, kotarskih učiteljskih društava, kao i javnih i s kolskih knjižnica.
Pristup. Ivan Filipović sa suradnicima utemeljio je permanentno stručno usavršavanje hrvatskih učitelja na Drugoj općoj hrvatskoj učiteljskoj skupštini, održanoj u Petrinji 1874. godine. Ivan Filipović sa suradnicima je pripremio, predsjedavao i sudjelovao u formiranju zaključaka na navedenoj općoj hrvatskoj učiteljskoj skupštini. Središnje pitanje na Drugoj općoj hrvatskoj učiteljskoj skupštini glasilo je Kako da se daljnje obrazovanje pučkih učitelja nastavlja i unapređuje?
Rezultat. Na Drugoj općoj hrvatskoj učiteljskoj skupštini usvojena je koncepcija permanentnog stručnog usavršavanja kroz individualne i skupne oblike. Za realizaciju skupnog permanentnog stručnog usavršavanja učitelja predviđeno je osnivanje kotarskih učiteljskih društava, kao dobrovoljnih udruga hrvatskog učiteljstva. Kako bi se ono operacionaliziralo, istovremeno je predloženo da se pri svakom kotarskom učiteljskom društvu otvore knjižnice s čitaonicama. Kako bi se za njih osigurala, opća i stručna literatura na hrvatskom jeziku, već je ranije Ivan Filipović 1871. godine osnovao Hrvatski pedagoško-književni zbor.
Praktična primjena. Pored navedenih aktivnosti, primjetljiv je doprinos Ivana Filipovića na području permanentnog stručnog usavršavanja kroz zakonodavnu aktivnost. U prvom hrvatskom školskom zakonu iz 1874. godine jedno posebno poglavlje posvećeno je produžnom obrazovanju učitelja. Neosporno je dokazana značajna aktivnost Ivana Filipovića u stvaranju koncepcije permanentnog stručnog usavršavanja hrvatskih učitelja, a posebno je značajan njegov doprinos na stvaranju potrebne stručne infrastrukture kroz kotarska učiteljska društva, školske i javne knjižnice i izdavačke institucije.

Ključne riječi

individualni, skupni oblici, struc na infrastruktura

Hrčak ID:

316712

URI

https://hrcak.srce.hr/316712

Datum izdavanja:

9.5.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *