Skip to the main content

Book review

https://doi.org/10.25234/pv/29074

PRIKAZ KNJIGE : ALEŠ ZAVRŠNIK I KATJA SIMONČIČ (UR.), PRAVO I UMJETNA INTELIGENCIJA: PITANJE ETIKE, PRAVA ČOVJEKA I DRUŠTVENE ŠTETE, DOBRA KNJIGA, SARAJEVO, 2023.

Ivan Vidaković orcid id orcid.org/0000-0002-7003-632X ; Faculty of Law, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, S. Radica 13, 31000 Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 101 Kb

page 145-151

downloads: 0

cite


Abstract

Ova knjiga, rezultat istraživačkog projekta "Človekove pravice in regulacija umetne inteligence vredne zastupanja," predstavlja sveobuhvatan pristup pitanjima koja proizlaze iz sveprisutne implementacije umjetne inteligencije (UI) u životnu svakodnevicu. Autori su se bavili kompleksnim i mnogobrojnim aspektima utjecaja UI na pravo, demokraciju, kazneno pravo te pitanja etičkog razvoja i uporabe UI.

Knjiga, objavljena 2023. od strane izdavača "Dobra knjiga" iz Sarajeva, ima dodanu vrijednost u obliku predgovora profesorice emerite dr. Hajrije Sijerčić-Čolić. Njezin predgovor naglašava važnost sustavnog i višedimenzionalnog pristupa temi, koji prelazi granice klasične pravne analize i uključuje sociološko-psihološki i filozofsko-historijski kontekst. Jedan od ključnih doprinosa knjige je jezična prilagodba kompleksnih i internacionaliziranih termina specifičnih za UI područje. Autori su prepoznali izazove jezične prilagodbe u hrvatskoj akademskoj zajednici te istaknuli važnost stvaranja novih termina koji odgovaraju specifičnim jezičnim izričajima i pravilima prostora na kojem se knjiga obrađuje.

Kroz svih pet poglavlja knjige i radove 16 autora naglašava se važnost ozbiljnog pristupa razvoju i primjeni UI, ističući neograničeni potencijal, ali i opasne rizike koje ne smijemo zanemariti. S obzirom na brz razvoj UI i mogućnost zaostajanja pravne regulacije, postavljaju se otvorena pitanja koja predstavljaju izvrsnu polaznu točku za razmatranje odgovornih i etičkih pristupa. Kroz holistički pristup, knjiga analizira opća pitanja regulacije, utjecaja UI na pravo i društvene procese, te etičkih implikacija. Pored teorijskih rasprava, autori se oslanjaju na analizu konkretnih sustava UI, istraživanja, regulacija, sudskih presuda i primjera, čineći knjigu prikladnom ne samo za akademsku zajednicu, već i za pravne praktičare, savjetodavna tijela, zakonodavna tijela, nevladine organizacije te zainteresiranu javnost.
Ova knjiga će služiti kao vodič kroz kompleksne koncepte, regulacije i istraživanja na raskrižju prava i UI, pružajući čitateljima smjernice za suočavanje s izazovima i pridonošenje rješenjima.

Keywords

pravo i umjetna inteligencija

Hrčak ID:

316728

URI

https://hrcak.srce.hr/316728

Publication date:

30.4.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *