Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.2478/cjf-2024-0008

PREDNOSTI DODATAKA ALGINATA I SPIRULINE NA RAST I OTPORNOST IZLOŽENOSTI SLANOSTI Litopenaues vannamei POSTLARVI

Ervia Yudiati ; 1Marine Science Department, Prof Jacub Rais St., Diponegoro University. Tembalang, Semarang, 50275, Indonesia
Putri Nadhira Rachmani Kurniawan
Alifia Nabilla Putri
Inda Hawa Al Falah
Nuril Azhar
Sri Sedjati
Zaenal Arifin
Gunawan Widi Santosa


Puni tekst: engleski pdf 1.192 Kb

verzije

str. 65-72

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Litopenaeus vannamei, vrlo prilagodljiva vrsta račića poznata po svom rastu, uspijeva u uvjetima okoliša s odgovarajućom kvalitetom vode. Međutim, stres zbog slanosti predstavlja značajan izazov, ugrožavajući opstanak i rast račića. Za optimizaciju hrane za račiće, uključivanje alginata i Spirulina sp. nudi pogodnosti poput poboljšanog rasta i otpornosti na okolišni stres. Ovo istraživanje ima za cilj procijeniti utjecaj dodavanja Spirulina sp., alginata i njihove kombinacije na stopu preživljavanja, otpornost na salinitetni šok i rast L. vannamei. U ovoj studiji korištena je metoda potpuno randomiziranog dizajna (CRD) s devet različitih doza hrane. Tretmani su uključivali kontrolu, dopunu Alg 1 (alginat 1 g/kg hrane), Alg 3 (alginat 3 g/kg hrane), Alg 5 (alginat 5 g/kg hrane), Sp 3 (spirulina 3 mg/kg hrane), Sp 6 (spirulina 6 mg/kg hrane), Sp 9 (spirulina 9 mg/kg hrane), AS 1+1 (alginat 1 g/kg hrane + spirulina 1 mg/kg hrane), AS 2+3 (alginat 2 g/kg hrane + spirulina 3 mg/kg hrane), i AS 3+5 (alginat 3 g/kg hrane + spirulina 5 mg/kg hrane). Dohrana je davana tijekom četrnaestodnevnog razdoblja uzgoja. Rezultati istraživanja pokazuju da je dodatak Sp 9 (spirulina 9 mg/kg hrane) doveo do značajnog rasta (α=0,05). Svi tretmani dopunjeni alginatom i/ili Spirulinom sp. vodenim ekstrakima imali su značajan učinak (α=0,05) na otpornost na test saliniteta. Različiti tretmani u dodacima hrani L. vannamei značajno su utjecali (α=0,05) na preživljavanje račića. Polisaharidi i antioksidativna svojstva u alginatu i Spirulina sp. imaju važnu ulogu u povećanju rasta i otpornosti L. vannamei na šok promjene saliniteta.

Ključne riječi

antioksidans; okolišni stres; imunostimulansi; škampi

Hrčak ID:

317474

URI

https://hrcak.srce.hr/317474

Datum izdavanja:

1.6.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *