Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/k.66.1.4
Iskoristivost glave suncokreta kao komponente u proizvodnji hrane za životinje
Ana Matin
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
*
Mateja Grubor
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tajana Krička
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Vanja Jurišić
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Marko Gabor
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tugomir Majdak
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Nives Jovičić
; University of Applied Sciences Velika Gorica, Velika Gorica, Croatia
Ivan Brandić
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Karlo Špelić
orcid.org/0009-0009-0467-054X
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Goran Kiš
orcid.org/0000-0001-5781-0264
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Alan Antonović
; Faculty of Forestry and Wood Technology, University of Zagreb
Božidar Matin
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
* Dopisni autor.
Sažetak
Suncokret (Helianthus annuus L.) je najvažnija uljarica u Republici Hrvatskoj za proizvodnju jestivoga ulja iz sjemenaka. Nakon proizvodnje ulja ostaje korisna biomasa posliježetvenih ostataka, koja se koristi za proizvodnju čvrstih biogoriva, kao i glave suncokreta, koje se mogu koristiti kao sastojci u proizvodnji hrane za životinje. Cilj ovoga istraživanja bio je odrediti fizikalna i kemijska svojstva glave suncokreta sa sjemenkama kako bi se cijela glava mogla koristiti u hrani za životinje. Glava suncokreta, koja obično ima promjer između 10 i 40 cm, sadrži 7 % proteina, 16 % vlakana i 4 % ulja nakon odvajanja sjemenaka, dok sjemenke suncokreta sadrže 38 - 45 % ulja i mnogo nezasićenih masnih kiselina te su vrijedan izvor vitamina. Doradom sjemenaka nakon ekstrakcije dobiva se pogača ili sačma, koja je bogata proteinima i također je visokokvalitetna hrana za životinje. Za istraživanje su korištena tri hibrida suncokreta: Alexa SU, Driver CL i Surimi CL. Dobiveni rezultati pokazuju da hibrid Surimi CL ima bolja fizikalna svojstva zbog većega promjera i težine glava. Hibrid Alexa SU je imao bolja kemijska svojstva jer je imao veći udio škroba i niži udio vode te se stoga ne treba termički obrađivati prije upotrebe, dok je hibrid Driver CL imao najveći udio masti i najmanji udio pepela (p<0,05).
Ključne riječi
suncokret; glava; hrana za životinje
Hrčak ID:
318202
URI
Datum izdavanja:
21.6.2024.
Posjeta: 513 *