Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.21857/moxpjhzj4m

Rod, posjed i novakinje: samostan sv. Klare u Copertinu i integracija obitelji Kastrioti u talijanski jug (16. – 18. stoljeće)

Nada Zečević orcid id orcid.org/0000-0002-9132-534X ; Department of History & Centre for the Study of the Balkans, Goldmiths University of London, London, United Kingdom *

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 757 Kb

page 129-150

downloads: 4

cite


Abstract

U ovom se radu usredotočujem na odnose moći za koje se naslućuje da su se odvijali tijekom 16. i 17. stoljeća unutar zidina ženskog samostana sv. Klare u Copertinu u blizini južnotalijanskog grada Leccea. Taj je samostan zadužila plemićka obitelj Kastrioti, čiji su preci emigrirali u Italiju iz Albanije tijekom kasnih 1460-ih, nakon smrti njihova vođe Jurja Kastriotija Skenderbega i kasnijega osmanskog osvajanja te regije od strane Osmanlija. Pretraživanje društvenog podrijetla časnih sestara i njihovih obiteljskih veza, kako je zabilježeno u dokazima lokalnog bilježnika koji uvelike nadopunjuju obiteljske i crkvene raštrkane izvore, svjedoči o skrivenim napetostima i sukobima u toj zadužbini. Obiteljska ambicija da kontrolira samostan preko svojih opatica i lokalnih obiteljskih saveza, akumulirano samostansko bogatstvo i obrazovanje dobro su odražavali unutarnje odnose samostana, kao i obiteljske strategije integracije, najprije u lokalno vlastelinsko plemstvo, zatim u ranonovovjekovnu građansku zajednicu grada.

Keywords

Kastrioti; samostan sv. Klare u Copertinu; plemstvo; rani novi vijek

Hrčak ID:

318581

URI

https://hrcak.srce.hr/318581

Publication date:

27.6.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 13 *