Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ocjena potencijala autohtonih istarskih sorti za proizvodnju vinskih destilata

Urška Kosić ; Poljoprivredni odjel u Poreču, Veleučilište u Rijeci, Poreč, Hrvatska
Patrik Zaborac ; Poljoprivredni odjel u Poreču, Veleučilište u Rijeci, Poreč, Hrvatska
Martina Peršić orcid id orcid.org/0000-0002-4722-1076 ; Poljoprivredni odjel u Poreču, Veleučilište u Rijeci, Poreč, Hrvatska *

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 1.992 Kb

str. 62-68

preuzimanja: 49

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je evaluirati kemijski sastav i senzorske karakteristike destilata dobivenih od vina autohtonih vinskih sorti istarske regije. Vina koja su se koristila u ovom istraživanju bila su ‘Malvazija istarska’ i ‘Muškat bijeli momjanski’ (Vitis vinifera L.) sa područja Momjana i sorta ‘Duranija’ (Vitis vinifera L.) sa područja Marčenegle. Na moštu, vinu i dobivenim destilatima napravljena je kemijska analiza koja je uključivala analizu šećera, kiseline, pH, alkohola, slobodnog SO2. Senzorsko ocjenjivanje vinskih destilata provedeno je OIV metodom od 100 bodova. Prema rezultatima senzorske analize, vinski destilat sorte ‘Muškat bijeli momjanski’ imao je izrazito visoku senzorsku ocjenu (97,5 bodova), a slijedi ga vinski destilat sorte ‘Malvazije istarske’ (92,5 bodova), te vinski destilat sorte ‘Duranija’ sa (78,75 bodova).

Ključne riječi

vinski destilat; ‘Malvazija istarska’; ‘Muškat bijeli momjanski’; ‘Duranija’

Hrčak ID:

319522

URI

https://hrcak.srce.hr/319522

Datum izdavanja:

15.7.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 232 *