Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Stanje uključenosti odgojnih vrednota u odgojno obrazovni proces u RH

Josip Janković
Tanja Maltar Okun ; OŠ Sveti Petar Orehovec, OŠ Sidonije Rubido Erdödy
Karolina Doutlik ; OŠ Ivan Benković Dugo Selo


Puni tekst: hrvatski pdf 240 Kb

str. 51-77

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Živimo u vrijeme u kojem vlada opća kriza etičkih i moralnih vrednota zbog čega je iznimno važno posvetiti se odgoju djece za ključne vrijednosti koje ona trebaju usvojiti. Kako je većina učenika prema percepciji učitelja u Hrvatskoj slabo upoznata s vrednotama, zadatak je škole tijekom odgojno obrazovnog procesa prenositi na nove naraštaje temeljne ljudske vrednote. Stoga odgojna uloga učitelja treba ponovo postati dominantnom kako učenici, a time i čitavo društvo, ne bi kroz naraštaje duhovno i moralno siromašili nego napredovali.
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati učitelje (N = 403) osnovnih škola Republike Hrvatske provodi li se kvalitetno odgoj za vrijednosti u hrvatskim školama, koji je njihov stav o današnjem moralnom odgoju učenika u školama i vlastitoj nastavi, koja je odgojna razina učenika kod dolaska u školu, u kojoj mjeri su učenici usvojili vrednote, te smatraju li učitelji važnim izdavanje literature vezane uz podučavanje odgojnih vrednota u hrvatskim školama.
Većina učitelja smatra kako se odgoj dobro ili izvrsno provodi u hrvatskim školama (i kroz nastavu i literaturu), ali unatoč tome većina ispitanika tvrdi kako učenici dolaze u školu s lošim „kućnim odgojemˮ, nisu moralni, te nemaju usađene temeljne ljudske vrijednosti. Vođeni tim uvidom visoki postotak učitelja smatra kako postoji velika potreba za izdavanjem literature vezane uz podučavanje odgojnih vrednota u hrvatskim školama kako bi ove bolje ispunile svoju primarnu, odgojnu, funkciju, a učenici se razvili u zdrave moralne pojedince na kojima će počivati budućnost novih hrvatskih generacija i čitavo društvo.
Odgovori na ova pitanja su vrlo zanimljivi i instruktivni.

Ključne riječi

moralni odgoj; općeljudske vrijednosti; osnovna škola; učitelji

Hrčak ID:

319795

URI

https://hrcak.srce.hr/319795

Datum izdavanja:

29.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *