Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Stanje odgojnih vrednota u osnovnoj školi prema percepciji učitelja razredne i predmetne nastave

Tanja Maltar Okun ; OŠ Sveti Petar Orehovec, OŠ Sidonije Rubido Erdödy
Karolina Doutlik ; OŠ „Ivan Benković“, Dugo Selo
Josip Janković


Puni tekst: hrvatski pdf 207 Kb

str. 79-100

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Živimo u razdoblju u kojem vlada velika kriza etičkih i moralnih vrednota zbog čega je iznimno važno posvetiti se pitanju odgoja djece i ključnim vrednotama (vrijednostima) koje bi ona trebala usvojiti. Kako je većina učenika u Hrvatskoj slabo upoznata s moralnim vrednotama, zadatak je škole, a ponajviše učitelja, promicati temeljne ljudske vrednote kao što su ljubav, istina, poštenje, tolerancija, mir, sloboda, pravda i druge.
Samim time najznačajnija uloga učitelja očituje se u odgoju učenika za moralne vrijednosti kako ne bi duhovno i moralno osiromašili.
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati učitelje (N = 403) osnovnih škola Republike Hrvatske razlikuju li se njihove procjene o stanju odgojnih vrednota s obzirom na nastavu u kojoj učitelj predaje (razredna / predmetna); s obzirom na stručnu spremu; s obzirom na godine radnog staža te s obzirom na područje u kojem se nalazi škola (ruralno /urbano).
Rezultati istraživanja pokazuju kako učitelji razredne nastave statistički pozitivnije procjenjuju promicanje odgojnih vrednota te provođenje odgoja općenito u hrvatskim osnovnim školama. Učitelji s nižim stupnjevima obrazovanja pozitivnije procjenjuju promicanje odgojnih vrednota te provođenje odgoja općenito i učitelji s najviše radnog staža pozitivnije procjenjuju promicanje odgojnih vrednota na vlastitoj nastavi i vlastito provođenje odgoja.
Utvrđeno je da ne postoji statistički značajna razlika u procjenama učitelja o promicanju odgojnih vrednota i provođenju odgoja općenito s obzirom na područje u kojem se nalazi škola. Pet najvažnijih odgojnih vrednota koje učitelji smatraju da bi trebalo podučavati učenike u današnjoj školi su: empatija, poštovanje, odgovornost, poštenje te moralnost. Velika većina učitelja smatra kako je nužno izdavanje knjige / priručnika o odgojnim vrednotama u osnovnim školama Republike Hrvatske.

Ključne riječi

moralni odgoj; općeljudske vrijednosti; osnovna škola; učitelji

Hrčak ID:

319801

URI

https://hrcak.srce.hr/319801

Datum izdavanja:

29.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *