Stručni rad
https://doi.org/10.33128/ag.86.2.3
Jestivi omotači - održivi tretman poslije berbe voća i povrća
Luna Maslov Bandić
orcid.org/0000-0003-1296-5777
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
*
Mirna Mrkonjić Fuka
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Irina Tanuwidjaja
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Slaven Jurić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
* Dopisni autor.
Sažetak
Svježe voće i povrće nastavlja s biološkom aktivnosti i nakon berbe, što rezultira kontinuiranim gubitkom vode i otopljenih tvari te izmjenom plinova s okolinom. Primjena jestivih omotača nakon berbe pokazala se kao uspješan održivi tretman zaštite voća i povrća u cilju smanjenja gubitka vode, očuvanju svježine, nutritivne kvalitete i senzorskih svojstava, te povećanju antimikrobnih svojstava obloženih plodova. Razvoj omotača od jestivih biopolimera poput polisaharida najnovija je tehnologija namijenjena sigurnom održavanju i poboljšanju kvalitete plodova nakon berbe. U ovom radu prikazana su svojstva, vrste te primjena jestivih omotača u svrhu produljenja roka trajanja ubranih plodova voća i povrća.
Ključne riječi
biopolimeri; jestivi omotači; jestivi filmovi; tretman poslije berbe; polisaharidi
Hrčak ID:
319889
URI
Datum izdavanja:
21.7.2024.
Posjeta: 312 *