Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.33128/ag.86.2.3

Jestivi omotači - održivi tretman poslije berbe voća i povrća

Luna Maslov Bandić orcid id orcid.org/0000-0003-1296-5777 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska *
Mirna Mrkonjić Fuka ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Irina Tanuwidjaja ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Slaven Jurić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 1.688 Kb

str. 105-125

preuzimanja: 74

citiraj


Sažetak

Svježe voće i povrće nastavlja s biološkom aktivnosti i nakon berbe, što rezultira kontinuiranim gubitkom vode i otopljenih tvari te izmjenom plinova s okolinom. Primjena jestivih omotača nakon berbe pokazala se kao uspješan održivi tretman zaštite voća i povrća u cilju smanjenja gubitka vode, očuvanju svježine, nutritivne kvalitete i senzorskih svojstava, te povećanju antimikrobnih svojstava obloženih plodova. Razvoj omotača od jestivih biopolimera poput polisaharida najnovija je tehnologija namijenjena sigurnom održavanju i poboljšanju kvalitete plodova nakon berbe. U ovom radu prikazana su svojstva, vrste te primjena jestivih omotača u svrhu produljenja roka trajanja ubranih plodova voća i povrća.

Ključne riječi

biopolimeri; jestivi omotači; jestivi filmovi; tretman poslije berbe; polisaharidi

Hrčak ID:

319889

URI

https://hrcak.srce.hr/319889

Datum izdavanja:

21.7.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 312 *