Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.32779/gf.7.1.4

Funkcionalni napitak na bazi ječmenog slada

Nikola Marić ; Završeni student diplomskog studija Prehrambena tehnologija, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Sanja Radman ; eučilište u Splitu, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split, Hrvatska
Danijela Skroza ; eučilište u Splitu, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split, Hrvatska
Roberta Frleta Matas ; Centar izvrsnosti za znanost i tehnologiju – Integracija mediteranske regije (STIM), Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Splitu, Split, Hrvatska
Ivana Generalić Mekinić ; Sveučilište u Splitu, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split, Hrvatska.


Puni tekst: hrvatski pdf 1.344 Kb

str. 38-47

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Funkcionalni napitci spadaju u jednu od najzastupljenijih kategorija funkcionalne hrane, a među njima se posebno ističu napitci na bazi žitarica. Na svojstva konačnog funkcionalnog proizvoda utječu razni parametri kao što su sastav i svojstva sirovine i ostalih sastojaka koji se dodaju tijekom proizvodnje, kao i način procesiranja. U ovom radu opisan je postupak proizvodnje funkcionalnog napitka na bazi ječmenog slada i promjene koje se događaju tijekom pojedinih faza (u fazi proizvodnje sladovine i tijekom fermentacije). U konačnici, prikazan je postupak i rezultati dobiveni provođenjem preliminarnih istraživanja proizvodnje i analize funkcionalnog napitka na bazi ječmenog slada u laboratoriju Zavoda za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu.

Ključne riječi

funkcionalna hrana, funkcionalni napitak, ječam, slad, bakterije mliječne kiseline, fermentacija.

Hrčak ID:

322506

URI

https://hrcak.srce.hr/322506

Datum izdavanja:

31.5.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *