Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15255/KUI.2024.027
Stupanj acetilacije kitozana: potencijal primjene empirijskih jednadžbi
Nadežda Seratlić
; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bul. cara Lazara 1, Srbija
*
Nevena Hromiš
; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bul. cara Lazara 1, Srbija
Senka Popović
; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bul. cara Lazara 1, Srbija
Danijela Šuput
; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bul. cara Lazara 1, Srbija
Jovana Pantić
; University of Novi Sad, Faculty of Technology Novi Sad, Bul. cara Lazara 1, Srbija
Ivana Čabarkapa
; University of Novi Sad, Institute of Food Technology, Bul. cara Lazara 1, Srbija
* Dopisni autor.
Sažetak
U posljednjih nekoliko godina intenzivno je istraživan industrijski potencijal kitozana, a stupanj deacetilacije predstavlja ključnu kemijsku značajku koja određuje njegova fizikalna i biološka primjenska svojstva. Razvijene su brojne tehnike za određivanje stupnja deacetilacije, poput: potenciometrijske titracije, infracrvene spektroskopije, nuklearne magnetske rezonancijske spektroskopije, pirolize spregnute s masenom spektrometrijom, UV spektroskopije i titrimetrije. Istraživači se prilikom odabira prikladne tehnike suočavaju s izazovima zbog niza čimbenika kao što su trajanje analize, visoki troškovi (posebice kod nuklearne magnetske rezonancijske spektroskopije) te destruktivna narav određenih analiza. Među nabrojanim, infracrvena spektroskopija istaknula se kao preferirana metoda zbog svoje brzine i neinvazivnosti. U ovom istraživanju ispitane su literaturne empirijske jednadžbe za određivanje stupnja deacetilacije kitozana u laboratorijskim uvjetima koristeći tri uzorka kitozana različite viskoznosti, pri čemu je poznato da je u svakom od uzoraka stupanj deacetilacije veći od 75 %. Tri različite metode — potenciometrijska titracija, kiselo-bazna titracija i spektroskopija u infracrvenom području s Fourierovom transformacijom — primijenjene su za izračunavanje stupnja deacetilacije kitozana. Dok su kiselo-bazna i potenciometrijska titracija pokazale jednostavnost u pogledu potrebne opreme za provedbu analize, potonja se pokazala vremenski zahtjevnijom. S druge strane, infracrvena spektroskopija zahtijeva složeniju opremu, ali je potrebna minimalna količina uzorka te omogućuje brzu analizu. Rezultati ukazuju da su infracrvena spektroskopija i kiselo-bazna titracija, primjenjujući odabrane empirijske jednadžbe, mogu uspješno primjenjivati za određivanje stupnja deacetilacije kitozana. Međutim, potenciometrijska titracija nije se pokazala prikladnom u tu svrhu.
Ključne riječi
kitozan; stupanj deacetilacije; empirijske jednadžbe; FTIR; titrimetrija
Hrčak ID:
322995
URI
Datum izdavanja:
12.12.2024.
Posjeta: 0 *