Izvorni znanstveni članak
Usporedba raznolikosti i kvalitete prehrane kod oboljelih od migrene i zdravih ispitanika
Leona Skračić
Ružica Bajić
Zvonimir Šatalić
Darija Lakušić
Jasenka Gajdoš Kljusurić
Marina Krpan
Sažetak
Cilj ovog rada bio je usporediti raznolikost prehrane eksperimentalne (ispitanici koji boluju od migrene, n=104) i kontrolne skupine (zdravi ispitanici, n=210) pomoću upitnika o kvaliteti prehrane (eng. Diet Quality Questionnaire - DQQ) koristeći bodovanje raznolikosti prehrane (eng. Diet Diversity Score - DDS) i ostale indikatore kvalitete prehrane. DQQ upitnik razvijen je 2021. godine, a predstavlja jednostavni standardizirani alat za procjenu kvalitete prehrane na populacijskoj razini (https://www.dietquality.org/countries/hrv). Dodatno, cilj istraživanja bio je utvrditi postoji li razlika između odgovora dobivenih putem računalnog načina ispunjavanja DQQ upitnika u odnosu na odgovore prikupljene putem intervjua. Istraživanje je provedeno u dvije faze s ukupno 314 hrvatskih ispitanika (16–67 godina, indeks tjelesne mase, ITM=23,58±3,86 kg/m2). Eksperimentalna i kontrolna skupina zadovoljile su minimalne kriterije za raznolikost prehrane (DDS≥5), premda je u usporedbi s kontrolnom, eksperimentalna skupina ostvarila značajno nižu raznolikost prehrane (DDS=5 odnosno 5,7; p<0,001), a pritom su najznačajnije razlike uočene kod konzumacije namirnica životinjskog porijekla (p=0,0016), povrća (p=0,0047) te ultra-prerađenih slanih grickalica, gotovih juha ili brze hrane (p=0,0089). S obzirom na način ispunjavanja (računalno ili intervju), u obje skupine nije utvrđena statistički značajna razlika u rezultatima.
Ključne riječi
migrena, upitnik o kvaliteti prehrane, raznolikost prehrane, prehrambeni okidači, kvaliteta prehrane
Hrčak ID:
325449
URI
Datum izdavanja:
1.7.2024.
Posjeta: 0 *