Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.18047/poljo.30.2.5

Utjecaj uvođenja biljnih ulja i mikroalgi u hranu kokoši nesilica na profil masnih kiselina u žumanjku jajeta i zdravstvene lipidne indekse

Gordana Kralik ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek
Zlata Kralik ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek
Manuela Košević ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek
Igor Kralik ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek
Kristina Gvozdanović ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek


Puni tekst: engleski pdf 332 Kb

str. 39-45

preuzimanja: 18

citiraj


Sažetak

Konzumna jaja dobar su izvor hranjivih tvari. Na hranjiva svojstva jaja utječe sastav krmne smjese za kokoši nesilice. Važna komponenta u krmnim smjesama su ulja, koja su osim energetske vrijednosti važna i za apsorpciju vitamina topljivih u mastima. Ulja se razlikuju po sadržaju masnih kiselina, koje imaju značajnu ulogu u metabolizmu i očuvanju zdravlja. Lipidni indeksi, kao što su aterogeni (AI), trombogeni (TI) i indeks omjera hipo-hiperkolesterolemičnih masnih kiselina (HH), koriste se pri procjeni pokazatelja kvalitete lipida u jajima. Ovo istraživanje imalo je za cilj proizvesti jaja obogaćena n-3 PUFA-om, te utvrditi iz kojega hranidbenog tretmana jaja imaju najpovoljniju kvalitetu lipida. U pokusu su korištene tri skupine nesilica (tretmani A, B i C) koje su hranjene smjesama modificiranoga sastava s obzirom na korištena ulja i mikroalge. Smjese su bile uravnotežene na razini 17 % sirovih proteina i 12,10 MJ/kg ME. Proizvedena jaja korištena su za analizu sadržaja masnih kiselina (SFA, MUFA, n-6 PUFA i n-3 PUFA), na temelju čega su izračunati lipidni indeksi. Rezultati istraživanja jaja iz hranidbenih tretmana A, B i C pokazali su da su AI 0,485, 0,476 i 0,453; TI su 0,802, 0,681 i 0,653, a HH indeksi 2,976, 2,983 i 3,068. Aktivnosti Λ5- i Λ6 desaturaza u sintezi n-6 PUFA i n-3 PUFA u jajima razlikovale su se između hranidbenih tretmana. Utvrđen je utjecaj sastava krmnih smjesa u hranidbi kokoši nesilica na kvalitetu lipidnih indeksa, a najpovoljnije zdravstvene lipidne indekse imala su jaja tretmana C.

Ključne riječi

jaja; masne kiseline; AI; TI; HHI

Hrčak ID:

325771

URI

https://hrcak.srce.hr/325771

Datum izdavanja:

30.12.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 31 *