Izvorni znanstveni članak
Utjecaj dodatka borovnica na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta
Asuman Cinbas
; Food Engineering Department, Engineering College, Ondokuz Mayis University, TR-55139 Samsun, Turkey
Fehmi Yazici
; Food Engineering Department, Engineering College, Ondokuz Mayis University, TR-55139 Samsun, Turkey
Sažetak
U radu je istražen utjecaj dodatka borovnica i šećera na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta nakon 1, 10 i 20 dana skladištenja u hladnjaku. Ispitana je pH-vrijednost, udio ukupne čvrste tvari, proteina, masti i pepela, viskoznost, sinereza, Hunter L, a i b vrijednosti, okus, tekstura, izgled i boja uzoraka. Maseni udjeli borovnica i šećera te vrijeme skladištenja bitno su utjecali na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta. Dodatak borovnica povećao je sinerezu i smanjio pH-vrijednost, udio masti, proteina i pepela, te viskoznost i bjelinu jogurta. Dodatak šećera poboljšao je samo okus jogurta. Kušači su prema okusu, teksturi, izgledu i boji najbolje ocijenili uzorke jogurta s 25 % borovnica i 4 % šećera.
Ključne riječi
borovnice; šećer; jogurt; sinereza; vrijeme skladištenja
Hrčak ID:
30421
URI
Datum izdavanja:
17.11.2008.
Posjeta: 3.335 *