Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj dodatka borovnica na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta

Asuman Cinbas ; Food Engineering Department, Engineering College, Ondokuz Mayis University, TR-55139 Samsun, Turkey
Fehmi Yazici ; Food Engineering Department, Engineering College, Ondokuz Mayis University, TR-55139 Samsun, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 125 Kb

str. 434-441

preuzimanja: 1.946

citiraj


Sažetak

U radu je istražen utjecaj dodatka borovnica i šećera na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta nakon 1, 10 i 20 dana skladištenja u hladnjaku. Ispitana je pH-vrijednost, udio ukupne čvrste tvari, proteina, masti i pepela, viskoznost, sinereza, Hunter L, a i b vrijednosti, okus, tekstura, izgled i boja uzoraka. Maseni udjeli borovnica i šećera te vrijeme skladištenja bitno su utjecali na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta. Dodatak borovnica povećao je sinerezu i smanjio pH-vrijednost, udio masti, proteina i pepela, te viskoznost i bjelinu jogurta. Dodatak šećera poboljšao je samo okus jogurta. Kušači su prema okusu, teksturi, izgledu i boji najbolje ocijenili uzorke jogurta s 25 % borovnica i 4 % šećera.

Ključne riječi

borovnice; šećer; jogurt; sinereza; vrijeme skladištenja

Hrčak ID:

30421

URI

https://hrcak.srce.hr/30421

Datum izdavanja:

17.11.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.335 *