Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Antifungalna aktivnost propolisa u četiri vrste voćnih sokova

Ayse Nedret Koc ; Erciyes University, Medical Faculty, Department of Microbiology, Talas, TR-38039 Kayseri, Turkey
Sibel Silici ; Erciyes University, Safiye Cikrikcioglu Vocational College, Department of Animal Science, Talas, TR-38039 Kayseri, Turkey
Fatma Mutlu-Sariguzel ; Erciyes University, Medical Faculty, Department of Microbiology, Talas, TR-38039 Kayseri, Turkey
Osman Sagdic ; Erciyes University, Engineering Faculty, Department of Food Engineering, Talas, TR-38039 Kayseri, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 73 Kb

str. 57-61

preuzimanja: 3.240

citiraj


Sažetak

Voćni sokovi i negazirana pića podložni su kvarenju u prisutnosti kvasaca, plijesni i bakterija. Svrha je ovog istraživanja ispitati antifungalni učinak etanolnog ekstrakta turskog propolisa (ETTP) u nepasteriziranom soku jabuke, naranče, bijeloga grožđa i mandarine na 6 različitih sojeva kvasca izoliranih iz pokvarenih sokova. Izolirani su sojevi kvasca Candida famata, C. glabrata, C. kefyr, C. pelliculosa, C. parapsilosis i Pichia omeri. Minimalna inhibicijska koncentracija (MIC) određena je prema standardima nacionalnog odbora za kliničke laboratorije (NCCLS) M27-A, neznatno modificiranih metodom mikrodilucije bujona. Prisutnost propolisa u soku jabuke (pH=3,9), naranče (pH=3,7), bijeloga grožđa (pH=3,8) i mandarine (pH=3,4) u rasponu od 0,01 do 0,375 mg/mL inhibirala je rast svih sojeva kvasca na temperaturi od 25 °C. MIC propolisa u soku mandarine iznosila je 0,02-0,375, u soku jabuke 0,04-0,375, u soku naranče 0,01-0,185, u soku bijeloga grožđa 0,02-0,185 te u RPMI mediju 0,04-0,375 mg/mL. MIC natrijeva benzoata, primijenjenog kao pozitivna kontrola, iznosila je 80-320 u soku mandarine, 80-320 u soku jabuke, 40-640 u soku naranče, 40-80 u soku bijeloga grožđa i 320-1280 μg/mL u RPMI mediju korištenom za slijepu probu. Propolis je imao značajnu antimikrobnu aktivnost na sojeve kvasca izoliranih iz pokvarenih voćnih sokova. Predloženo je daljnje istraživanje propolisa kao prirodnog konzervansa hrane podložne kvarenju u prisutnosti kvasaca.

Ključne riječi

propolis; antifungalna aktivnost; voćni sok; izolacija kvasca

Hrčak ID:

30437

URI

https://hrcak.srce.hr/30437

Datum izdavanja:

15.3.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.951 *