Prethodno priopćenje
Antioksidativna aktivnost hidrolizata proteina iz lišća duhana
Guohua Rao
; College of Light Industry and Food, South China University of Technology (SCUT), 510640 Guangzhou, PR China
Mouming Zhao
; College of Light Industry and Food, South China University of Technology (SCUT), 510640 Guangzhou, PR China
Weifeng Lin
; College of Light Industry and Food, South China University of Technology (SCUT), 510640 Guangzhou, PR China
Haiyan Wang
; College of Light Industry and Food, South China University of Technology (SCUT), 510640 Guangzhou, PR China
Sažetak
Hidrolizat proteina pripremljen je od lišća odbačenog pri proizvodnji duhana (discarded leaf protein hydrolysate – DTLPH) enzimskom hidrolizom s pomoću papaina te izdvojen ultrafiltracijom (UF) kroz membrane u segmente molekulske mase (molecular mass cut-off – MMCO) od 10, 5, 3 i 1 kDa. Izdvojene su 4 frakcije permeata (hidrolizati 10-K, 5-K, 3-K i 1-K). Hidrolizat 5-K imao je veliku sposobnost inhibiranja oksidacije (42,62 %), dvostruko veću od izvornog hidrolizata i jednaku vitaminu E (α-tokoferolu). Frakcije su imale bolju antioksidativnu sposobnost i funkcionalna svojstva od originalnih hidrolizata. Istraživanjem aminokiselinskog sastava dokazano je da je uzrok jake antioksidativne aktivnosti hidrolizata 5-K visok udjel histidina, metionina, cisteina i triptofana.
Ključne riječi
proteini lišća odbačenog pri proizvodnji duhana; enzimski hidrolizat; ultrafiltracijska membrana; antioksidativna aktivnost; sastav aminokiselina
Hrčak ID:
30440
URI
Datum izdavanja:
15.3.2007.
Posjeta: 1.881 *