Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Utvrđivanje prisustva histamina u uzorcima ribe

Ahmed Smajlović ; Katedra za farmakologiju i toksikologiju, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo
Asima Baković ; Katedra za farmakologiju i toksikologiju, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo
Indira Mujezinović ; Katedra za farmakologiju i toksikologiju, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo
Mehmed Muminović ; Katedra za farmakologiju i toksikologiju, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo
Muhamed Smajlović ; Katedra za farmakologiju i toksikologiju, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo
Osman Kapetanović ; Sanitarna inspekcija, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, Bulevar Meše Selimovića 12, 71000 Sarajevo
Senada Hadžijusufović ; Sanitary Inspection, Ministry of health, canton Sarajevo, Bulevar Meše Selimovića 12, 71000 Sarajevo


Puni tekst: hrvatski pdf 321 Kb

str. 212-216

preuzimanja: 2.635

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 321 Kb

str. 236-238

preuzimanja: 3.777

citiraj


Sažetak

Histamin je biogeni amin koji u namirnicama bogatim proteinima nastaje razlaganjem aminokiseline histidina. Ovo razlaganje je uzrokovano rastom određenih vrsta bakterija. Komercijalni uzorci ribe iz uvoza analizirani su na prisustvo i količinu histamina ELISA testom (RIDASCREEN® Histamin). Dobiveni rezultati bi trebali predstavljati osnovu za uvođenje stalne kontrole prisustva histamina u namirnicama koje su bogate proteinima (riba, sir, mlijeko, meso) i vinu, te tako osigurati prevenciju otrovanja ljudi, a što mora biti zakonski regulirano.

Ključne riječi

histamin; riba; ELISA

Hrčak ID:

30710

URI

https://hrcak.srce.hr/30710

Datum izdavanja:

14.7.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 8.361 *