Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.31727/gzb.48.5.6

Mikoriza u vinogradarstvu: Od simbioze do održive proizvodnje i kvalitete grožđa

David Gluhić orcid id orcid.org/0000-0002-4507-6012 ; Veleučilište Rijeka, Poljoprivredni odjel Poreč, Poreč, Hrvatska *

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 994 Kb

page 60-66

downloads: 32

cite


Abstract

Mikoriza je posebna simbiotska veza korijena biljaka i gljiva koja je ključna je za vitalnost vinove loze i održivost vinograda, pogotovo u nepovoljnim agroekološkim uvjetima. Iako u prirodi postoji više vrsta mikoriznih gljiva, za vinovu lozu posebno su važne arbuskularne mikorizne gljive. Mikoriza proširuje korijenov sustav loze, poboljšavajući usvajanje vode i hraniva, posebno fosfora iz tla, što je presudno na karbonatnim tlima i sušnim mediteranskim uvjetima uzgoja vinove loze. Ova simbioza rezultira većom otpornošću vinove loze na sušu, boljom ishranom, te povećanom otpornošću na biotske i abiotske stresove. Značajno povećava prinos grožđa te istovremeno poboljšava njegovu kvalitetu, uključujući razinu šećera, kiselost i fenolne spojeve. Primjenjuje se komercijalnim preparatima u rasadniku, pri sadnji ili u postojećim vinogradima. Brojni pozitivni učinci mikorize na vinovu lozu čine mikorizu moćnim alatom za održivi uzgoj vinove loze.

Keywords

vinova loza; mikoriza; kvaliteta grožđa

Hrčak ID:

336715

URI

https://hrcak.srce.hr/336715

Publication date:

14.8.2025.

Article data in other languages: english

Visits: 105 *