Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 48. No. 5., 2025.
Original scientific paper
https://doi.org/10.31727/gzb.48.5.6
Mikoriza u vinogradarstvu: Od simbioze do održive proizvodnje i kvalitete grožđa
David Gluhić
orcid.org/0000-0002-4507-6012
; Veleučilište Rijeka, Poljoprivredni odjel Poreč, Poreč, Hrvatska
*
* Corresponding author.
Abstract
Mikoriza je posebna simbiotska veza korijena biljaka i gljiva koja je ključna je za vitalnost vinove loze i održivost vinograda, pogotovo u nepovoljnim agroekološkim uvjetima. Iako u prirodi postoji više vrsta mikoriznih gljiva, za vinovu lozu posebno su važne arbuskularne mikorizne gljive. Mikoriza proširuje korijenov sustav loze, poboljšavajući usvajanje vode i hraniva, posebno fosfora iz tla, što je presudno na karbonatnim tlima i sušnim mediteranskim uvjetima uzgoja vinove loze. Ova simbioza rezultira većom otpornošću vinove loze na sušu, boljom ishranom, te povećanom otpornošću na biotske i abiotske stresove. Značajno povećava prinos grožđa te istovremeno poboljšava njegovu kvalitetu, uključujući razinu šećera, kiselost i fenolne spojeve. Primjenjuje se komercijalnim preparatima u rasadniku, pri sadnji ili u postojećim vinogradima. Brojni pozitivni učinci mikorize na vinovu lozu čine mikorizu moćnim alatom za održivi uzgoj vinove loze.
Keywords
vinova loza; mikoriza; kvaliteta grožđa
Hrčak ID:
336715
URI
Publication date:
14.8.2025.
Visits: 105 *