Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Djelovanje starosti kunića na in vitro fermentaciju škroba, smjese krmiva i njegove vlaknine

Ajda Kermauner
Andrej Lavrenčić


Puni tekst: engleski pdf 83 Kb

str. 303-309

preuzimanja: 352

citiraj


Sažetak

Određena je in vitro kinetika proizvodnje plina za tri različita supstrata, škroba, standardne smjese krmiva (20% sirovih bjelančevina, 33% NDF/kg DM) i neutralnog deterdžentne vlaknine pri¬premljene iz standardne smjese krmiva (NDF) upotrebom sadržaja caecuma odbijenih kunića starih 36 dana i kunića u dobi za klanje (78 dana) kao inoculum. Proizveden plin spojen je s Gompertz kalupom/modelom pa su izračunate razlike između parametara. Razlike u kinetičkim parametrima fermentacije između starijih i odbijenih kunića bile su značajne unutar svakog supstrata. U kunića klaoničke težine fermenta¬cija je bila intenzivnija, brža i uz iznimku smjese krmiva, proiz¬vodnja plina bila je veća nego u odbijenih kunića. U prvih 10 sati fermentacije, što odgovara normalnom vremenu retencije u caecumu (Gidenne et al, 2000) najveća količina plina proizvedena je od smjese krmiva. Samo u ovom supstratu vrijeme maksimalne stope fermentacije bilo je dovoljno kratko (TMFR: 36 dana 9.5, 78 dana 6.6 sati, P<0.05/ da se moglo fermentirati in vivo. U skladu s objavljenim rezultatima može se pretpostaviti da većina plina potječe od pektina, važnih sastojaka smjese krmiva.

Ključne riječi

hranidba kunića; in vitro proizvodnja plina; fermentacija; škrob; smjesa krmiva; NDF

Hrčak ID:

3079

URI

https://hrcak.srce.hr/3079

Datum izdavanja:

10.1.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.263 *