Izvorni znanstveni članak
Kinetika inhibicije DPPH radikala i antiradikalna aktivnost polifenola iz plodova aronije i bazge
Lidija Jakobek
; Faculty of Food Technology, Department of Applied Chemistry and Ecology, Osijek, Croatia
Marijan Šeruga
; Faculty of Food Technology, Department of Applied Chemistry and Ecology, Osijek, Croatia
Ivana Novak
; Faculty of Food Technology, Department of Applied Chemistry and Ecology, Osijek, Croatia
Martina Medvidović-Kosanović
; Faculty of Food Technology, Department of Applied Chemistry and Ecology, Osijek, Croatia
Bernarda Šeruga
; Faculty of Food Technology, Department of Applied Chemistry and Ecology, Osijek, Croatia
Sažetak
Plodovi aronije i bazge bogat su izvor polifenola, spojeva sa značajnim antiradikalnim osobinama i osobinama stvaranja helata. Istražuju se intenzivno zbog pozitivnog utjecaja na ljudsko zdravlje. U ovom istraživanju izolirane su tri frakcije iz aronije i bazge obogaćene različitim skupinama polifenola da bi se istražila njihova antiradikalna aktivnost pomoću DPPH testa. Prva frakcija sadržavala je flavonole i fenolne kiseline, druga antocijanine, a treća proantocijanidine. Količina polifenola određena je reverzno-faznom tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti. Pronađeno je da su antocijanini glavne polifenolne komponente ovog voća s najvećim udjelom u ukupnoj antiradikalnoj aktivnosti, a slijede ih proantocijanidini te fenolne kiseline i flavonoli. Pokazalo se također da su proantocijanidini efektivniji u hvatanju slobodnih DPPH• radikala od flavonola, fenolnih kiselina i antocijanidina. Opažena je bifazna reakcija u reakciji između DPPH• radikala i polifenola sa „brzim” i „sporim” razdobljem hvatanja. Sve skupine polifenola pokazale su snažnu antiradikalnu aktivnost za vrijeme prvog brzog perioda, dok je antiradikalna aktivnost opadala za vrijeme sporog razdoblja. Ovakva bifazna reakcija mogla bi biti važna u biološkom djelovanju aronije i bazge. Ovo istraživanje predstavlja doprinos boljem razumijevanju antiradikalne aktivnosti polifenola iz plodova aronije i bazge.
Ključne riječi
aronija; bazga; antiradikalna aktivnost; antocijanini; proantocijanidini; flavonoli; fenolne kiseline
Hrčak ID:
32659
URI
Datum izdavanja:
22.1.2009.
Posjeta: 2.953 *