Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Učinkovitost uklanjanja bakterijske flore s proizvodnih površina nakon prerade ribe

Eyjólfur Reynisson ; Matis, Gylfaflöt 5, IS-112 Reykjavík, Iceland
Birna Guðbjörnsdóttir ; Icelandic Fisheries Laboratories, Skúlagata 4, IS-101 Reykjavík, Iceland
Viggó Þór Marteinsson ; Matis, Gylfaflöt 5, IS-112 Reykjavík, Iceland
Guðmundur Óli Hreggviðsson ; Matis, Gylfaflöt 5, IS-112 Reykjavík, Iceland


Puni tekst: engleski pdf 254 Kb

str. 75-82

preuzimanja: 865

citiraj


Sažetak

Brojni uvjeti utječu na dekontaminaciju strojeva i opreme koja se koristi u prehrambenoj industriji. Nepotpuno uklanjanje bakterija povećava rizik stvaranja biofilma i onečišćenja patogenim mikroorganizmima ili prevladavanja nepoželjnih mikroorganizama (kao npr. uzročnika kvarenja) u proizvodnoj liniji. Uspješnost tipičnog protokola pranja utvrđena je ispitivanjem triju kritičnih uvjeta i njihova utjecaja na dekontaminaciju. U tu su svrhu upotrijebljena dva tipa proizvodnih površina (plastika i čelik), dvije temperature vode za pranje (7 i 25 °C) i dvije vrste detergenata različitih koncentracija (2 i 4 %). Na proizvodnim je površinama napravljen biofilm od bakterijske flore iz mljevenih fileta bakalara, naknadno karakterizirane uzgojem i molekularnom analizom 16S rRNA gena. Različiti protokoli pranja uspješno su odstranili više od 99,9 % bakterija biofilma i smanjili broj stanica sa 7 na 0-2 logaritamske jedinice bakterija po cm2. Rezultati pokazuju da se jednako uspješno mogu primijeniti manje količine i koncentracije detergenata od preporučenih, te da je lakše očistiti proizvodne površine od čelika nego one od polietilena.

Ključne riječi

biofilm; prerada ribe; pranje; bakterije; molekularne metode

Hrčak ID:

33057

URI

https://hrcak.srce.hr/33057

Datum izdavanja:

26.3.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.506 *