Skip to the main content

Preliminary communication

Poboljšanje alkoholnog vrenja obogaćenog hidrolizata kukuruznog brašna s pomoću imobiliziranog kvasca

Svetlana Nikolić ; Faculty of Technology and Metallurgy, University of Belgrade, Karnegijeva 4, RS-11000 Belgrade, Serbia
Ljiljana Mojović orcid id orcid.org/0000-0001-7529-4670 ; Faculty of Technology and Metallurgy, University of Belgrade, Karnegijeva 4, RS-11000 Belgrade, Serbia
Dušanka Pejin ; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bul. Cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Marica Rakin ; Faculty of Technology and Metallurgy, University of Belgrade, Karnegijeva 4, RS-11000 Belgrade, Serbia
Vesna Vučurović ; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bul. Cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Serbia


Full text: english pdf 247 Kb

page 83-89

downloads: 1.681

cite


Abstract

Ispitivane su mogućnosti poboljšanja učinkovitosti alkoholnog vrenja enzimski dobivenih hidrolizata kukuruznog brašna s pomoću kvasca Saccharomyces cerevisae var. elipsoideus imobiliziranog na alginatnom nosaču, dodatkom mineralnih soli kao izvora magnezija, cinka, kalcija i bakra, a i vitamina (pantotenata, tiamina, piridoksina, biotina i inozitola), pojedinačno ili u obliku smjese. Među ispitivanim mineralima, pojedinačno ili u smjesi, maksimalno poboljšanje produktivnosti etanola tijekom vrenja ostvareno je sa smjesom soli magnezija i cinka od 2 g/L MgSO4 i 0,3 g/L ZnSO4. Pozitivni učinci ostvareni su pojedinačnim dodatkom iona bakra (1 mg/L CuCl2) i kalcijevih iona (40 mg/L CaCl2). Povećanje učinkovitosti vrenja od otprilike 8 % u usporedbi s kontrolnim uzorkom ostvareno je s dodatkom vitamina Ca-pantotenata (1 g/L). Na osnovi ostvarenih rezultata izabrana je smjesa vitamina i minerala: MgSO4 (2 g/L), ZnSO4 (0,3 g/L), CuCl2 (1 mg/L), Ca-pantotenat (1 g/L) i inozitol (1 g/L). S ovom smjesom minerala i vitamina povećana je djelotvornost vrenja za 20 % u usporedbi s kontrolnim uzorkom.

Keywords

bioetanol; vrenje; Saccharomyces cerevisiae var. ellipsoideus; kvasac imobiliziran na alginatnom nosaču

Hrčak ID:

33058

URI

https://hrcak.srce.hr/33058

Publication date:

26.3.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 2.880 *