Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Mogućnost primjene ultrazvuka visokog intenziteta u mljekarskoj industriji

Zoran Herceg orcid id orcid.org/0000-0003-3967-6676 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb
Mladen Brnčić
Anet Režek Jambrak
Suzana Rimac Brnčić
Marija Badanjak
Irma Sokolić


Puni tekst: hrvatski pdf 296 Kb

str. 65-69

preuzimanja: 2.076

citiraj


Sažetak

U posljednje vrijeme mnoga istraživanja usmjerena su na razvoj novih postupaka obrade hrane sa ciljem dobivanja prehrambenih proizvoda visoke kvalitete. Dosadašnji rezultati primjene ultrazvuka visokog intenziteta pokazali su da se ova tehnika može uspješno primijeniti u svrhu smanjenja broja ili uništenja mikroorganizama, pri čemu se u znatnoj mjeri može uštedjeti energija i skratiti vrijeme trajanja procesa proizvodnje, te primijeniti blaži uvjeti toplinske obrade, a pritom dobiti proizvod veće nutritivne vrijednosti. Shodno tome, pokazalo se da je obrada ultrazvukom visokog intenziteta potencijalno vrlo uspješan postupak obrade mlijeka, posebno u kombinaciji s povišenom temperaturom.

Ključne riječi

mlijeko; ultrazvuk; mikroorganizmi

Hrčak ID:

34100

URI

https://hrcak.srce.hr/34100

Datum izdavanja:

3.3.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.730 *