Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Hrana i identitet u Japanu

Nataša Visočnik ; University of Ljubljana Department of Ethnology and Cultural Anthropology


Puni tekst: hrvatski pdf 159 Kb

str. 19-28

preuzimanja: 1.934

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 138 Kb

str. 7-18

preuzimanja: 1.465

citiraj


Sažetak

Većina Japanaca i danas vjeruje da je japansko društvo od razdoblja
Yayoi do razdoblja Eda bilo poljoprivredno društvo koje se temeljilo
na riži i rižinim poljima. Zato je riža odigrala važnu ulogu u oblikovanju
japanskog identiteta tijekom stoljeća. Ideologija riže i rižinih
polja nedvojbeno je povezana s institucijom cara i carstvom. Uz to, ona
je temelj svakodnevnog života koji se odvija kroz rad, jelo i svečanosti.
Na taj se način japanska nacionalna, regionalna, jezična i religijska
obilježja odražavaju u kulinarstvu i prehrambenim običajima.

Ključne riječi

hrana; riža; identitet; prehrambene navike; Japan

Hrčak ID:

37790

URI

https://hrcak.srce.hr/37790

Datum izdavanja:

5.1.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.935 *