Etnološka istraživanja, No. 10, 2005.
Izvorni znanstveni članak
Hrana i identitet u Japanu
Nataša Visočnik
; University of Ljubljana Department of Ethnology and Cultural Anthropology
Sažetak
Većina Japanaca i danas vjeruje da je japansko društvo od razdoblja
Yayoi do razdoblja Eda bilo poljoprivredno društvo koje se temeljilo
na riži i rižinim poljima. Zato je riža odigrala važnu ulogu u oblikovanju
japanskog identiteta tijekom stoljeća. Ideologija riže i rižinih
polja nedvojbeno je povezana s institucijom cara i carstvom. Uz to, ona
je temelj svakodnevnog života koji se odvija kroz rad, jelo i svečanosti.
Na taj se način japanska nacionalna, regionalna, jezična i religijska
obilježja odražavaju u kulinarstvu i prehrambenim običajima.
Ključne riječi
hrana; riža; identitet; prehrambene navike; Japan
Hrčak ID:
37790
URI
Datum izdavanja:
5.1.2005.
Posjeta: 4.935 *